Så kan du hantera störande ljud i gudstjänsten

Ulf Lindgren

"Det är ofta lättare för människor att acceptera om man ser barnet som låter och kanske till och med ser barnets ansikte", säger Ulf Lindgren och tipsar om hur var barnhörnan kan placeras. Foto: Mikael M Johansson 

På bio blir vi irriterade om grannen pratar, men vad stör oss i gudstjänsten? Domkyrkokaplan Ulf Lindgren tipsar på vad man kan göra åt ringande mobiltelefoner och barn som klättrar på altarringar. 

När artisten Zara Larsson i en video på Tiktok sa att hon tyckte det var helt okej att prata högt på bio, blossade en häftig debatt om vett och etikett i biosalongen upp. Vissa höll med Zara Larsson, men fler var de som tyckte att prat var respektlöst. Toleransen för störningsmoment under biobesöket visade sig vara låg.

Hur ser det ut i kyrkan då? Hur toleranta är gudstjänstbesökare mot varandra? Och är vi mer eller mindre accepterande mot de yngre besökarna i kyrkan?

– Det är en paradox där att visst, alla tycker att låt barnen komma till kyrkan, men de ska inte låta, säger Ulf Lindgren med referens till Markusevangeliet, där Jesus säger: “Låt barnen komma hit till mig och hindra dem inte: Guds rike tillhör sådana som de.”

Ulf Lindgren: Bra att barnen får utforska

Ulf Lindgren är domkyrkokaplan i Storkyrkan i Stockholm och har stor erfarenhet av att möta både vana och ovana gudstjänstbesökare i alla åldrar. Han är själv obrydd av alla de upptåg som någon kan tänkas göra i ett kyrkorum, men känner tydligt av hur de i kyrkbänkarna reagerar.

– För mig handlar det om att det som stör koncentrationen mycket, är mindre bra, säger Ulf Lindgren.

Som exempel ger han barn som klättrar på altarringen. Att barnen utforskar kyrkorummet tillför liv och är bra, tycker Ulf Lindgren, men om gudstjänstbesökarna börjar oroa sig för att barnet ska trilla och slå sig, kan det ta för mycket fokus.

Märker av höjande ögonbryn

Den vana kyrkobesökaren önskar sig oftast ett tyst och stilla kyrkorum. Är det barn som skriker eller bankar på saker märker Ulf Lindgren att de vrider på huvudet.

– De släpper predikan och tittar ditåt istället och så märker man att de höjer på ögonbrynen. Jag tror inte de har något emot barn egentligen, men de tappar koncentrationsförmågan vid den typen av ljud, säger Ulf Lindgren.

Tipsar: Placera barnhörnan strategiskt

För att motverka att barn blir ett irritationsmoment föreslår Ulf Lindgren att flytta fram barnhörnan, att placera den långt fram i rummet istället för gömd bakom en pelare.

– Det är ofta lättare för människor att acceptera om man ser barnet som låter och kanske till och med ser barnets ansikte, säger Ulf Lindgren.

Debatten om uppföranden i biosalongen kom också att handla om mobiltelefonanvändande och att det ofta irriterar andra besökare när telefonen lyser upp salongen. Även i gudstjänsten kan en telefon som ringer väcka starka känslor.

– Ja, det är kolossalt irriterande tycker gudstjänstbesökarna. De skriker nästan rakt ut: “Stäng av!” Där är toleransnivån noll, säger Ulf Lindgren.

Ringande telefoner

Ofta anklagas ungdomar för att konstant ha näsan i telefonen. Men Ulf Lindgren upplever sällan att konfirmander och andra ungdomar beter sig störande. Det är en annan grupp som ligger bakom det här irritationsmomentet.

– Det är nästa undantagslöst pensionärers telefoner som ringer. De tror att de har stängt av, men har tryckt på fel knapp. Och de blir jättestressade och gräver hysteriskt i sina väskor och häver ut allt på golvet, så det väsnas ännu mer än om telefon hade fått ringa färdig.

Taggar:

Gudstjänst

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift