Så tycker de mindre grupperna om procentspärren

I nästa val kan nomineringsgrupper som får mindre än tre procent av rösterna stängas ute från kyrkomötet. Foto: Marcus Gustafsson.

Kyrkostyrelsen vill se en spärr på tre procent till kyrkomötet. Det innebär att flera nomineringsgrupper riskerar åka ur i nästa val. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

I nästa val kan nomineringsgrupper som får mindre än tre procent av rösterna stängas ute från kyrkomötet. Foto: Marcus Gustafsson.

På uppdrag från kyrkomötet har kyrkostyrelsen utrett en spärr till kyrkomötet. Det har funnit två förslag. Ett om en spärr på två procent och ett om en på tre procent. På sitt senaste möte beslutade kyrkostyrelsen att föreslå kyrkomötet att anta en spärr på tre procent. 

"Makt att påverka i stift"

Borgerligt alternativ och Kristdemokrater i Svenska kyrkan har beslutat att gå samman och bilda gruppen Borgerlig kristen samverkan. En av orsakerna till det var att undvika att hamna under en spärr i kyrkovalet. 

Ulrika Karlsson

Utöver Kristdemokrater i Svenska kyrkan fick tre andra grupper mindre än tre procent av rösterna i valet 2021. 

– Det viktiga för oss är inte att erhålla positioner i kyrkan. Det viktiga är att kyrkan står upp för fred, tro, klimaträttvisa och bevarar de skogar som behöver bevaras och ställer om skogsbruket, säger Ulrika Karlsson, ordförande för Himmel och Jord, kyrkomötets minsta nomineringsgrupp med ett mandat. 

Hur kommer ni agera nu framöver?

– Vi är en ny grupp som bara ställde upp i sex stift förra valet. Inför nästa val kommer vi att ställa upp i fler stift och därmed få fler röster. Vi har alla möjligheter att komma in i kyrkomötet. Gör vi ändå inte det har vi stor makt att påverka om vi kommer in i fler stift och församlingar.

"Ingen anledning för spärr"

Axel W Karlsson

Diskussionen om att införa en spärr kom efter att högerextrema Alternativ för Sverige (AFS) fick tre mandat i kyrkomötet i valet 2021. Det har också talats om att alla grupper ska kunna representeras i alla utskott.

– Det finns ingen saklig anledning att ha en spärr i kyrkomötesvalen. Demokratin förminskas och det ger en anledning till utträde ur kyrkan. Vem vill betala kyrkoavgift om man inte längre har möjlighet att påverka hur den används? Svepskälen om utskottsplatser går vi inte på, frågor om utskottens arbete kan lösas på andra sätt, säger Axel W Karlsson, AFS gruppledare i kyrkomötet. 

Hur kommer ni agera nu?

– Inte på något annat sätt än vi redan gör: argumentera för våra förslag om hur kyrkan bättre kan fylla sin uppgift.

Margaretha Herthelius

"Vi är bekymrade"

Margaretha Herthelius är gruppledare för Fria liberaler i Svenska kyrkan: 

– Vi är naturligtvis bekymrade över en spärr på tre procent. Hur vi kommer att agera framöver kan jag i dagsläget inte svara på.

 

Fakta: Valresultat 2021

Socialdemokraterna (S): 27,61 procent
Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk): 19,47  procent
Centerpartiet (C): 11,11 procent
Borgerligt alternativ (BA): 8,04 procent
Sverigedemokraterna (SD): 7,79  procent
Vänstern i Svenska kyrkan (Visk): 7,33  procent
Öppen kyrka - en kyrka för alla (Öka): 5,41 procent
Frimodig kyrka (FK): 3,47 procent
Miljöpartister i Svenska kyrkan De gröna (MPSK): 3,2 procent

Spärr 3 procent -------------

Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR): 2,77  procent
Fria liberaler i Svenska kyrkan (Fisk): 1,6 procent
Alternativ för Sverige (AFS): 1,3 procent
Himmel och jord (Hoj): 0,6 procent