Så vill kyrkan sätta stopp för gängkriminaliteten

Sveriges kyrkor om sitt arbete mot skjutningarna

Sveriges kristna råd vill genom webbinariet sprida kunskap om Sluta skjut-metoden, då den bidragit till samverkan mellan kommun, rättsväsende och trossamfund. Foto: TT

Gängvåldet slår brett i samhället. Nu vill Sveriges kyrkor visa på en annan väg än våldets.

När Sveriges kristna råd bjöd in till webbinarium om gängvåldet var intresset mycket stort. Minst 200 personer lyssnade när bland annat företrädare för Sluta skjut-projektet i Malmö och Ebba Älverbrandt, som är diakon i Svenska kyrkan i Malmö, berättade om sitt arbete.

William Wikström från Brottsförebyggande rådet var mycket tydlig i sin inledning. Han menade att kyrkorna, och andra trossamfund, var viktiga aktörer för att nå de unga män som står för huvuddelen av gängvåldet.

– Hur kan ni förmedla hoppets röst till dem? Hur kan ni nå till sargade människor?

Hans förhoppning var att webbinariet skulle innebära ett steg på vägen mot ett närmare samarbete. De två företrädarna för Sluta skjut-projektet i Malmö, Stefan Wredenmark och Anna Kosztovics, framhöll också vikten av samarbete med trossamfunden. Sluta skjut-metoden, som är hämtad från USA, bygger bland annat på att företrädare från civilsamhället engagerar sig och försöker påverka gängmedlemmar att åtminstone avstå från att döda varandra.

Gängmedlemmar möter imamer

En central del i metoden är så kallade call in-möten, där gängmedlemmar får lyssna till både imamer och företrädare för kyrkor som försöker ge dem hopp och mod att ändra livsstil.

– Strategin är att kommunicera direkt med de våldsamma grupperingarna, att säga att vi inte vill att ni ska bli dödade och vi vill inte att ni ska döda någon annan.

Om en gängmedlem ändå väljer att skjuta eller att spränga så ska det få konsekvenser. Polis, tillsammans med andra myndigheter, sätter då press på alla medlemmar i den grupperingen.

Skjutningarna i Malmö har minskat dramatiskt de senaste åren. Den minskningen har dock skett från höga nivåer och det är omstritt hur stor del av den positiva utvecklingen som kan härledas till Sluta skjut-projektet.

Kyrkan måste gå ut

Ebba Älverbrandt arbetar i en av de våldsdrabbade delarna i Malmö. Hennes budskap var att det inte räcker med att öppna kyrkan när det skett ett våldsdåd, personal och andra måste även gå ut dit människor befinner sig.

– Missionsuppdraget att vara med och laga världen i en mångreligiös kontext, det görs bäst i anslutning till minnesplatsen. Då måste vi rucka på vår bekvämlighet och rädsla, sa hon. 

Benjamin Ulbricht

Benjamin Ulbricht, handläggare på Sveriges kristna råd, höll i webbinariet. Han menar att detta är en viktig fråga för kyrkorna att engagera sig i.

– Det är ju allmänt känt att våldet öket de senaste månaderna, och det sprider en oro i samhället, säger han till Sändaren.

Kyrkorna vill lära sig mer

Sveriges kristna råd vill genom webbinariet sprida kunskap om Sluta skjut-metoden, då den bidragit till samverkan mellan kommun, rättsväsende och trossamfund. Han menar att kyrkorna har en roll att spela i arbetet mot gängvåldet.

– Bland annat kan de bidra med trygghet, kanske framförallt för dem som inte själv deltar i våldet men som finns runtomkring. Där sprider sig oro och hopplöshet, säger han.

Det stora intresset tolkar han som ett tecken på att församlingar vill lära sig mer om användbara verktyg. Sveriges kristna råd kommer fortsätta att fokusera på frågorna.

– Vi är inne i en lärandeprocess, säger han.

Det är inte asylsökande som skjuter

Gängvåldet berör indirekt andra områden som är centrala för Sveriges kristna råd. Ledande politiker, som statsminister Ulf Kristersson, pekar ut invandringen som en viktig orsak till att det grova våldet drabbat just Sverige så hårt. Sveriges kristna råd alltid stått för en generös invandringspolitik.

– Det är superkomplext. Det ena man kan säga är att det inte är människor inne i asylprocessen som skjuter. Det finns också ett samband med socioekonomisk utsatthet. Då är frågan hur man kan arbeta med skyddsfaktorer så att människor inte hamnar i utsatthet, säger han.

– Jag är dock glad att företrädarna för Sluta skjut talade om omsorg och medmänsklighet, och inte bara hårdare tag. Visst kan det behövas straffrättsliga följder, men att medmänsklighet också får komma fram gläder mig som kristen.

Fakta: Skjutningar i Sverige

I frågan om dödligt våld med skjutvapen ligger Sverige idag mycket högt i den europeiska rangordningen, med omkring 4 avlidna per miljon invånare.

Europas genomsnitt motsvarar cirka 1,5 avlidna per miljon invånare. Inget annat land uppvisar ökningar jämförbara med den i Sverige.

I de flesta andra studerade länder observeras istället fortsatt minskande nivåer av såväl dödligt våld totalt som dödligt våld med skjutvapen.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift