Att bli bestulen på ett kyrkligt föremål är smärtsamt för en församling. Det vittnar personalen i Enångers gamla kyrka om. De senaste årens kyrkstölder i Sverige har dock lett till ett nytt säkerhetstänkande och polisen har uppgraderat sitt arbete mot kulturarvsbrott.
Just nu sitter i svenskt fängelse en man som dömts för flera stölder av antika föremål. Den så kallade ”spanske kyrktjuven” är inlåst, troligen till hösten 2018, och därefter fortsatt utvisad på livstid. Under många år och i olika omgångar reste han runt i Sverige och bestal hembygdsgårdar och kyrkor på värdefulla föremål.
Enångers gamla kyrka i Hälsingland är en av dem som drabbades våren 1999.
– Jag minns det så tydligt, säger Mats Sandström, komminister i Enånger-Njutångers församling utanför Hudiksvall. Nyckeln till kyrkan sitter utanför mitt köksfönster och den hade hämtats av en grupp som skulle besöka vår medeltida kyrka. Mannen som lånat nyckeln ringde och sa han att det såg konstigt ut i sakristian. Jag gick ner och tittade. Två 1500-talsfigurer var borta, Mikael och Rochus. Det var hemskt. Tjuven hade hakat av ett fönster och gått in där.
Stölden polisanmäldes och sorgen var stor. De två medeltida träskulpturerna betydde mycket för kyrkan och församlingsborna. Mats Sandström funderade mycket på vart skulpturerna tagit vägen och hur de togs om hand nu.
– Fyra år senare hittades ärkeängeln Mikael hos kyrktjuven på Teneriffa. Jag kallades till polisen i Sundsvall för att titta på beslagtagna föremål och det kändes fantastiskt när jag fick syn på Mikael bland all konst.
– Senare fick jag vittna i rättegången. Det kändes konstigt att se den här personen sitta där, alldeles kall. Han nekade till allting. Han kunde bara dömas för häleri i just detta fallet eftersom det inte gick att binda mannen till stölden.
Ärkeängeln Mikael hade inte fått några större skador under sin tid utomlands. När han återvände till Enångers gamla kyrka hade församlingen tillsammans med Riksantikvarieämbetet installerat larm. Statens fastighetsverk äger Enångers gamla kyrka och församlingen alla inventarier. I mitten av 1800-talet räddades kyrkan från att rivas och tack vare flera olika gynnsamma omständigheter har den bevarats mycket väl.
– Vi är så stolta över vår unika medeltida kyrka och vill att så många som möjligt ska få uppleva den. Öppenheten måste balanseras mot kraven på säkerhet och nu har vi avancerade larm installerade, säger Mats Sandström.
Tänker ni på den medeltida skulptur som fortfarande är borta?
– Ja, det är klart, svarar kyrkoherde Pär Stenberg. Jag hoppas att Rochus, de pestsmittades skyddshelgon, en dag ska komma tillbaka till oss. Det är en helt fantastisk skulptur.
Var tror du att han är?
– Man har ju ingen aning, men vi vet ju att den här kyrktjuven sålde sina föremål via auktionshus och antikvitetshandlare. Han kanske är hos någon rik amerikan med en aidssjuk son. Jag hoppas att Rochus har det bra där han är och tas väl om hand så att han inte blir förstörd. Vi i församlingen saknar honom.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.