Säljer kyrka i utsatt område - investerar i villaområde

Länsmansgården

Orsak som angetts till att församlingen beslutat sälja kyrkan är den krympande ekonomin och lågt medlemsantal. Foto: Lina Wingqvist

Länsmansgårdens kyrka säljs på grund av att pengarna inte räcker, enligt kyrkorådet. Samtidigt vill församlingen köpa loss en kyrktomt i ett villaområde. Kyrkofullmäktiges ordförande är kritisk.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Länsmansgården

Orsak som angetts till att församlingen beslutat sälja kyrkan är den krympande ekonomin och lågt medlemsantal. Foto: Lina Wingqvist

Texten uppdaterad

Kyrkans tidning har tidigare berättat om majoritetsbeslutet att Länsmansgårdens kyrka ska avyttras på grund av personalbrist och krympande ekonomi. Samtidigt planerar kyrkofullmäktige att köpa en annan tomt som nu arrenderas, för nära fem miljoner kronor. På tomten står Toleredskyrkan, som ligger i ett villa- och radhusområde.

Björn Jedvert är vice ordförande kyrkofullmäktige i Lundby församling och aktiv i Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk). Han berättar att församlingen länge försökt köpa loss tomterna vid Länsmansgårdens kyrka och Toleredskyrkan, men att Göteborgs stad av oklar anledning motsatt sig erbjudandena gång på gång. För två år sedan kunde de köpa arrendet där Biskopsgårdens kyrka står för 1,5 miljoner kronor. Och i höstas kom erbjudandet från kommunen att församlingen fick köpa tomten i Tolered för 4,9 miljoner. 

– Vi var rörande överens i kyrkofullmäktige att köpa arrendet av kommunen. Det är en klok investering för församlingens framtid. Marken blir vår och det är alltid tryggare och säkrare att äga än att arrendera, säger Björn Jedvert.

I lokalförsörjningsplanen framgår att ekonomin trendar nedåt och Björn Jedvert menar att församlingen måste ta det långa perspektivet i beaktande. Att köpa tomten i Tolered bedömdes i kyrkofullmäktige som ett rimligt beslut på lång sikt,  att behålla Länsmansgården som mindre långsiktigt. Beslutet att investera i tomten för Toleredskyrkan och beslutet att sälja Länsmansgården står dock inte emot varandra, enligt Björn Jedvert: 

– Orsaken till att sälja Länsmansgården är församlingens långsiktiga utveckling och att vi vill värna om personalen. Vi vill bygga tillräckligt starka arbetslag där kyrkan är verksam. Verksamheten i Länsmansgården är så pass liten att den lika gärna kan bedrivas i förhyrda lokaler, vilket kommer att ske. 

Ekonomin är inte så dålig

Socialdemokraten Siw Wittgren Ahl är kyrkofullmäktiges ordförande. Hon är besviken över beslutet och menar att ekonomin inte är så dålig som majoriteten målat upp. 

– Vi i Socialdemokraterna röstade för att köpa marken som Toleredskyrkan står på. Vi tycker att man ska ha kyrkor i alla områden. Men grejen är att vi har råd att ha båda kyrkorna. Den enda institution som finns i Länsmansgården är kyrkan. Det är så tokigt att lägga ner en kyrka i ett av de mest utsatta områdena, säger hon till Kyrkans Tidning.

Kyrkofullmäktiges majoritet vill låna pengar av banken till köpet, men Socialdemokraterna tycker att det vore klokare att köpa marken för församlingens egna pengar. 

– Vi har ett kapital på 116 miljoner och kan slippa höga räntor om vi köper själva. Arrendet för båda tomterna kostar omkring 70 000 kronor styck per år och församlingen kan gott behålla Länsmansgårdens kyrka samtidigt. I annat fall kan man prova att höja kyrkoavgiften med ett eller två öre, säger Siw Wittgren Ahl.

Skjutningar och gängkriminalitet

Länsmansgården är ett ytterområde i Göteborg som tillhör Biskopsgården. En stadsdel som finns med på polisens lista över särskilt utsatta områden. 

Varje vecka deltar omkring 50 barn i verksamheter i kyrkan. Sopplunch och språkkafét är välbesökta. När kyrkans sålts är en idé att erbjuda barn och andra besökare skjuts till de omkringliggande kyrkorna.

–  Men de barn som bor på platsen vågar knappt ta sig till skolan och ännu mindre röra sig i andra områden, säger Siw Wittgren Ahl.

Björn Jedvert

– Vår biskop uppmuntrar till att ha verksamheter för att stävja kriminalitet och gängbråk, och att servera soppluncher då många i dag har svårt att få ekonomin att gå ihop. Vi har en kyrka som gör detta, men så lägger man ner den. Det tycker jag är jättekonstigt! fortsätter hon. 

På frågan om problematiken kring att besökarna är rädda att röra sig i andra områden än Länsmansgården, menar Björn Jedvert att han inte har tillräckligt med kunskap inom det området. 

– Jag ska låta det vara osagt. Många som rör sig i Länsmansgården eller Biskopsgården till vardags upplever det inte så våldsamt och hotfullt som ibland målas upp. Men jag respekterar dels att folk är rädda och att funktionsnedsatta kan ha svårt att ta sig till andra kyrkor. 

Är det inte ett argument att behålla Länsmansgårdens kyrka?

– Nej, det är det inte eftersom kyrkan avser att bedriva verksamhet i Länsmansgården.

Socialdemokraterna kommer att överklaga beslutet till domkapitlet med argumentet att mission bör fortsätta bedrivas inom området och att alla ska få vara med.

Prästen sörjer beslutet

Nicole Marinkova är präst i församlingen och har arbetat i Länsmansgården många år.

Hur tänker du kring beslutet?

– Det är en stor sorg för oss anställda och de aktiva i församlingen. Det är som att förlora en del av sin familj, för här har mycket glädje, sorg och oro delats. Kyrkan har varit en trygghet för väldigt många människor i vardagen, säger hon. 

Som präst på plats i kyrkan ser hon verksamheternas betydelse och hur uppskattat det är att kyrkan finns på platsen. 

– Vi har inte behövt göra speciellt mycket reklam för de olika verksamheterna, utan folk kommer ändå. Det är en välbesökt kyrka. Nu får vi hoppas på att kyrkan köps av en aktör som vill samverka med oss och som delar våra värderingar.