Samarbetet mellan S och C kan fortsätta

Nuvarande kyrkostyrelsen valdes hösten 2019. Den 25 november ska en ny kyrkostyrelse väljas. Foto: Magnus Aronson /Ikon

Mycket tyder på att Socialdemokraterna och Centerpartiet kommer att upprepa sitt valtekniska samarbete med Öppen kyrka för att åter kunna tillsätta ledande poster i kyrkostyrelsen och i kyrkomötet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Kyrkostyrelse
Nuvarande kyrkostyrelsen valdes hösten 2019. Den 25 november ska en ny kyrkostyrelse väljas. Foto: Magnus Aronson /Ikon

Nästa vecka avslutar det gamla kyrkomötet sin mandatperiod. På onsdagskvällen samlas det nyvalda kyrkomötet till sitt valsammanträde. Då avgörs vilka personer som ska sitta i den nya kyrkostyrelsen och vilka som ska leda kyrkomötet.

Inför denna mandatperiod samverkade Socialdemokraterna (S) med Centerpartiet (C) och Öppen kyrka – en kyrka för alla (Öka), genom en så kallad valteknisk samverkan. En sådan innebär att de som samverkar räknar ihop sina mandat, i detta fall antalet mandat i kyrkomötet, när valen sker.

– Vi för samtal med de grupper som har en liknande inställning som vi till en öppen, välkomnande kyrka som finns i hela landet, säger Niklas Larsson, gruppledare för C i kyrkomötet och till vardags kommunalråd i Osby.

– Vi har samtal nu också, mest med Socialdemokraterna. Men jag har haft samtal med andra gruppledare också, säger han.

Ökas gruppledare Margareta Karlsson bekräftar att gruppen vill fortsätta samverkan med S och C.

Under innevarande mandatperiod har S haft fem ­ledamöter i kyrkostyrelsen, C två och Öka en av de 14 valda ordinarie ledamöterna. Övriga sex mandat i kyrkostyrelsen har fördelats mellan Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk), som har tre ledamöter, samt Borgerligt alternativ (BA), Sverigedemokraterna (SD) och Frimodig kyrka (FK) som har vardera en ledamot. Den femtonde ordinarie ledamoten i kyrkostyrelsen är ärkebiskop Antje Jackelén, som är självskriven ordförande i kyrkostyrelsen.

- Vi för samtal med de grupper som har en liknande syn som vi om en öppen, välkomnande kyrka, som finns i hela landet, säger Niklas Larsson, gruppledare för Centerpartiet i kyrkomötet

Förste vice orförande i kyrkostyrelsen, Wanja Lundby-Wedin (S), valdes in i kyrkomötet igen i höstens kyrkoval, men varken hon eller S gruppledare Jesper Eneroth vill kommentera förhandlingarnas innehåll. C säger att de hoppas att Daniel Tisell (C) kommer att kunna sitta kvar som andre vice ordförande i kyrkostyrelsen.

C, S, och Öka vann färre mandat i kyrkomötet detta kyrkoval, 113, jämfört med förra kyrkovalet, 121, och de har ingen egen majoritet. Men eftersom en valteknisk samverkan dem emellan samlar fler mandat än någon annan möjlig konstellation kan grupperna ändå vinna stort inflytande i kyrko­styrelsen.

SD, BA och Vänstern i Svenska kyrkan (Visk) har tillräckligt många mandat i kyrkomötet för att få minst en ledamot i kyrkostyrelsen. De övriga nomineringsgrupperna måste ingå i en valteknisk samverkan för att få någon ordinare plats eller ersättare i kyrkostyrelsen.

Posk kommer att få tre mandat om gruppen fortsätter sin valtekniska samverkan med Miljöpartister i Svenska kyrkan – de gröna (MPSK). Amanda Carlshamre, Posk:s ordförande, bekräftar att en fortsatt teknisk samverkan med MPSK är tänkbar, men att det ännu inte är klart vilka Posk vill samverka med vidare.

FK har nu en ordinarie ledamot i kyrkostyrelsen och KR en ersättare, genom att samverkan med varandra. En samverkan som kan bli aktuell igen.

Vad gäller kyrkomötets presidium säger Niklas Larsson att C gärna ser att kyrkomötets ord­förande Karin Perers (C) omväljs för en tredje mandatperiod. Hon har, tillsammans med Levi Bergström (S) och Carina Etander Rimborg (Posk) lett och planerat kyrkomötets sammanträden.

– Klart blir det inte förrän klubban faller i Uppsala. Det är två spännande veckor vi har framför oss, säger Niklas Larsson.

Fakta: Kyrkomötets ­valsammanträde

  • Denna vecka samlas kyrko­mötets 13 gruppledare till en interemistisk valberedning som förbereder nästa veckas valsammanträde.
  • Den 24 november väljs kyrkomötets nya presidium och val­beredning.
  • Den 25 november väljs ny kyrko­styrelse och nämnder, som Svenska kyrkans läronämnd och överklagandenämnd.