Förste vice orförande i kyrkostyrelsen, Wanja Lundby-Wedin (S), valdes in i kyrkomötet igen i höstens kyrkoval, men varken hon eller S gruppledare Jesper Eneroth vill kommentera förhandlingarnas innehåll. C säger att de hoppas att Daniel Tisell (C) kommer att kunna sitta kvar som andre vice ordförande i kyrkostyrelsen.
C, S, och Öka vann färre mandat i kyrkomötet detta kyrkoval, 113, jämfört med förra kyrkovalet, 121, och de har ingen egen majoritet. Men eftersom en valteknisk samverkan dem emellan samlar fler mandat än någon annan möjlig konstellation kan grupperna ändå vinna stort inflytande i kyrkostyrelsen.
SD, BA och Vänstern i Svenska kyrkan (Visk) har tillräckligt många mandat i kyrkomötet för att få minst en ledamot i kyrkostyrelsen. De övriga nomineringsgrupperna måste ingå i en valteknisk samverkan för att få någon ordinare plats eller ersättare i kyrkostyrelsen.
Posk kommer att få tre mandat om gruppen fortsätter sin valtekniska samverkan med Miljöpartister i Svenska kyrkan – de gröna (MPSK). Amanda Carlshamre, Posk:s ordförande, bekräftar att en fortsatt teknisk samverkan med MPSK är tänkbar, men att det ännu inte är klart vilka Posk vill samverka med vidare.
FK har nu en ordinarie ledamot i kyrkostyrelsen och KR en ersättare, genom att samverkan med varandra. En samverkan som kan bli aktuell igen.
Vad gäller kyrkomötets presidium säger Niklas Larsson att C gärna ser att kyrkomötets ordförande Karin Perers (C) omväljs för en tredje mandatperiod. Hon har, tillsammans med Levi Bergström (S) och Carina Etander Rimborg (Posk) lett och planerat kyrkomötets sammanträden.
– Klart blir det inte förrän klubban faller i Uppsala. Det är två spännande veckor vi har framför oss, säger Niklas Larsson.