Samariterhemmet i Uppsala har traditionellt utbildat både sjuksköterskor och diakoner, men har under en period inte bedrivit någon utbildning alls.
– Vi har haft en önskan att återuppta vår utbildningsverksamhet eftersom vi ser stora fördelar med att ha utbildning inom de områden som vi är verksamma, säger Maria Hovstadius, utbildningsansvarig på Samariterhemmet.
Sedan kom coronapandemin och satsningen har på kort tid blivit större än planerat.
– I september startar vår och Folkuniversitetets gemensamma YH-utbildning för att bli specialistundersköterska. Det skulle ha blivit en klass i år och en nästa år, men efter regeringens stöd kan ytterligare en klass börja i december månad, säger Maria Hovstadius.
Söktrycket till specialistundersköterskeutbildningen var stort med nästan 90 sökande till cirka 30 platser. Maria Hovstadius berättar att 50 av de sökande var behöriga, men bara 33 antogs. Tack vare regeringens coronastöd kommer fler av dem som inte fick plats att ha en ny chans att komma med på den kurs som startar i december.
Samtidigt startar Samariterhemmet en helt ny utbildning tillsammans med Tollare folkhögskola. Utbildningen vänder sig till personer som arbetar som undersköterskor men saknar den formella behörigheten. Coronakrisen har tydliggjort behovet av en kompetenshöjning och när Maria Hovstadius inventerade intresset och behovet bland chefer inom vård och omsorg fick hon ”otroligt positivt gensvar”.
Utbildningarna vänder sig till redan yrkesaktiva och bedrivs på halvtid respektive heltid på distans med studieträffar. De är studiemedelsberättigade, men Maria Hovstadius tycker att man ska prata med sin arbetsgivare om att delvis bidra till finansieringen, exempelvis genom att få möjlighet att närvara på studieträffarna på arbetstid. Många potentiella deltagare kommer också att kunna tillgodoräkna sig moment genom validering av deras tidigare arbetslivserfarenhet.