Samiska ungdomar får egen mötesplats hos Svenska kyrkans unga

I SKU Sápmis nya styrelsen sitter Ellen Emanuelsson, Laara Fjellgren, Elvira Ajnnak, ordförande och (inte med på bild) Emma Olu-Osagie Toven. Foto: Sofia Strinnholm

“Det är för lite av den samiska kulturen inom Svenska kyrkan, ” säger Elvira Ajnnak. Hon är nyvald ordförande i Svenska kyrkans ungas senaste tillskott SKU Sápmi. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

I SKU Sápmis nya styrelsen sitter Ellen Emanuelsson, Laara Fjellgren, Elvira Ajnnak, ordförande och (inte med på bild) Emma Olu-Osagie Toven. Foto: Sofia Strinnholm

Svenska kyrkans unga har fått en ny lokalavdelning - SKU Sápmi. Lokalavdelningen tillhör Härnösands distrikt, men är distriktsöverskridande och kommer att samla unga i hela landet.

– Vi vill skapa en trygg plats för samisk ungdom där man inte behöver försvara sig själv eller sin kultur, säger ordförande Elvira Ajnnak.

Återträff efter konfirmationsläger

Elvira Ajnnak har själv varit drivande i att samla ihop personer till styrelsen och hålla förberedande möten. Förfrågan kom från hennes konfirmationspräst Sofia Strinnholm, som är stiftsadjunkt i Luleå stift och samordnare för det samiska konfirmationslägret. Många som går det samiska konfirmationslägret, efterfrågar sedan en återträff.

– Det har saknats och det finns ingen som har uppdraget att orda med en återträff. Då kan det vara bra att Svenska kyrkans unga kan göra det, säger Elvira Ajnnak.

– Det är för lite av den samiska kulturen inom Svenska kyrkan. Och det är många unga samer som vill träffa andra unga samer och söker den här typen av mötesplatser.  

Främst digitala träffar

Styrelsen kommer att ha sitt första ordinarie möte i slutet av januari, då ska de börja spåna mer konkret på aktiviteter. Eftersom lokalavdelningen ska samla unga från hela landet är tanken att främst ha digitala träffar, med fysiska möten 1–2 gånger om året.

– Min dröm är att alla ska känna sig trygga, alla ska kunna vara sig själva och att vi ska ha kul tillsammans.

Det fullständiga namnet på lokalavdelningen SKU Sápmi/Sábme/Sábmie/Saepmie inkluderar fem samiska språks benämning på samernas landområde. Den nordsamiska stavningen, Sápmi, används som förkortning. 

Fakta: Svenska kyrkans unga

  • Svenska kyrkans barn- och ungdomsorganisation 
  • Har cirka 13 500 medlemmar i ålder 0-30 år. 
  • Uppbyggt av lokalavdelningar, distrikt och förbund. Distrikten är indelad som Svenska kyrkans stift.

Källa: Svenska kyrkans unga