Samkönade äktenskap: Grekland först ut med beslut av de ortodoxa länderna

Grekland
Demonstranter på Syntagma-torget i Aten protesterar mot lagstiftningen som ska legalisera samkönade äktenskap i Grekland. Foto: Yorgos Karahalis/AP

Grekland har som första ortodoxa kristna land beslutat att legalisera samkönade äktenskap och adoptionsrätt för regnbågsfamiljer.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Hbtq
Grekland
Demonstranter på Syntagma-torget i Aten protesterar mot lagstiftningen som ska legalisera samkönade äktenskap i Grekland. Foto: Yorgos Karahalis/AP

Det är premiärminister Kyriakos Mitsotakis som har drivit igenom jämställdhetslagstiftningen, som trots motstånd både inom hans eget parti, konservativa Ny demokrati, och från landets mäktiga ortodoxa kyrka, röstades igenom på torsdagskvällen.

Lagförslaget gick igenom med stöd av bland annat det främsta oppositionspartiet Syriza – vars ledare Stefanos Kasselakis är gay.

Mitsotakis uppmanade i ett tal i ledamöterna att avskaffa en allvarlig ojämlikhet i den grekiska demokratin som osynliggjort samkönade familjer.

- Reformen kommer att avsevärt förbättra livet för en hel del av våra medborgare, utan att ta bort något från många andras liv, sade han.

Lagen gick igenom med 176 ja-röster mot 76 nej. 46 ledamöter avstod helt från att rösta.

Stora demonstrationer

Omröstningen har beskrivits som historisk av hbtq-organisationer som säger att samkönade familjer tvingats hantera en labyrint av administrativa utmaningar som motsvarar diskriminering enligt nuvarande familjelag.

Grekland
Premiärminister Kyriakos Mitsotakis får applåder i parlamentet efter att han lagt fram förslaget om att legalisera samkönade äktenskap. Foto: Michael Varaklas/AP

Den grekiska kyrkan – som har nära band till många parlamentsledamöter – har sagt sig vara "helt emot" reformen och hävdar att den dömer barn att växa upp i en "miljö av förvirring". I söndags demonstrerade omkring 4 000 människor i Aten mot lagförslaget, många viftandes med religiösa ikoner och krucifix.

Opinionsundersökningar visar att de flesta greker stödjer samkönade äktenskap, men motsätter sig surrogatmödraskap. Samkönade par kommer heller inte att kunna ta hjälp av assisterad befruktning eller surrogat, åtgärder reserverade för ensamstående kvinnor eller heterosexuella par som har svårt att bli gravida.

En biologisk förälder

Enligt den grekiska grundlagen har ensamstående föräldrar, oavsett kön, tillåtits adoptera sedan 1946 – men fram tills nu har den andra partnern i ett samkönat förbund lämnats utanför i processen.

Sedan 2015 har samkönade par också kunnat registrera sina förhållanden, vilket löst egendoms- och arvsfrågor, men barn i regnbågsfamiljer kan endast ha en biologisk förälder som vårdnadshavare.