Under 2020 producerades 1,1 TWh energi från sol-, vind- och vattenkraft på prästlönetillgångsmark. Sju sydligt belägna stift och Luleå stift startade under året ett samarbete om solkraft.
– Vi vill få till stånd storskalig solkraftproduktion på prästlönetillgångsmark för att bidra till en fossilfri omställning. Målet är att på sikt kunna erbjuda den fossilfria elen till församlingar och pastorat, säger Katarina Hallenborg.
Kyrkokansliet har frågat stiften vilka risker de ser vad gäller en stabil utdelning av prästlönetillgångarna. Sju stift svarar marknadsrisker, sex uppger granbarkborren, fem svarar extrema väderförhållanden och fyra stift svarar debatten om skogsbruket.
– På kort sikt ser vi att en stor storm, stora barkborreangrepp eller ett dåligt år på börsen kan påverka utdelningen. Men i och med att Lunds stift har så stort markinnehav finns en stabilitet på lång sikt.
Anders Granberg, tidigare vd för Svenska kyrkans pensionskassa, nu ekonomichef i Luleå stift, tycker att kyrkan bör fokusera mindre på skog och jord och mer på fonder.
– I debatten om skogen är det många som menar att de här 500 miljonerna i årlig utdelning inte är så mycket, att avkastningen inte spelar stor roll. Det håller jag inte med om.
– Prästlönetillgångarna är värda över 30 miljarder kronor och bara en procents bättre avkastning gör stor skillnad. Hade man haft samma avkastning som kyrkokansliets kapitalförvaltning hade utdelningen fördubblats.