Ärkebiskop Nathan Söderblom bjöd 1925 in världens kyrkor till Stockholm för ett historiskt ekumeniskt möte. I dag, snart 100 år senare, är fokuset bredare och mötet digitalt. När Antje Jackelén bjuder in till ärkebiskopsmöte, mellan den 20 och 24 februari är också frågor om fred och mänsklig värdighet i centrum, men mötet är interreligiöst.
– Det är kulmen på initiativet för arbetet med programmet En värld av grannar – Interreligiös praktik för fred, säger Antje Jackelén till Kyrkans Tidning.
Pandemin har förstås påverkat även detta projekt. Det är första gången som ärkebiskopens möte genomförs digitalt. Även om det finns fördelar med att mötas fysiskt så gläds Antje Jackelén åt att fler nu har möjlighet att följa och bidra till seminarier på nätet.
Programmet genomsyras av en oro för att människovärdet håller på att urholkas och att migranters rättigheter hotas. Antje Jackelén nämner till exempel att flyktingar har tryckts tillbaka vid EU:s gränser. Hon tycker att EU måste finna mer humana förhållningssätt.
– I vår tid förekommer det pseudonyheter och falska nyheter som ibland talar om påhittade hot. Om dessa får genomslag så blir det svårt för politiker att föra en politik som är både human och långsiktigt hållbar, säger hon.
I A Week of Neighbours deltar religiösa ledare från både judendomen och islam, tillsammans med forskare och människor som är engagerade i olika dialogprojekt och i interreligiös praktik.
Det är ofta religiösa ledare som deltar i interreligiös dialog, men vanliga församlingsbor berörs väl knappast av sådana här satsningar?
– Jag är inte säker på att det är så. Under 2015 och 2016 så var det över 80 procent av Svenska kyrkans församlingar som mötte och arbetade med människor på flykt. Det påverkade ju verkligen på församlingsnivå, och många, inte minst frivilliga, blev genom praktiska erfarenheter experter på religionsmöten, säger hon.
Men alla uppskattar inte interreligiösa möten. Svenska kyrkan och ärkebiskop Antje Jackelén har fått hård kritik för vissa muslimska kontakter. Det som kritikerna främst riktar in sig på är att Svenska kyrkan indirekt skulle stötta den islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet genom att samarbeta med biståndsorganisationen Islamic Relief och studieförbundet Ibn Rushd.
– Svenska kyrkan har aldrig haft något samarbete med Muslimska brödraskapet – och det ska vi inte ha! Vi tar självklart avstånd från förtryck, våld och terror oavsett vem som står bakom, säger Antje Jackelén.