– Vi har en lång historia av att arbeta i både Sudan och Etiopien. Det har pågått en konflikt i Etiopien länge nu men att det skulle gå så här illa trodde vi inte. Det är förskräckande för alla, säger Else Berglund, chef för Act Svenska kyrkans humanitära enhet.
I Etiopiens nordliga region Tigray har ett inbördeskrig brutit ut mellan Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) och federala styrkor ledda av landets premiärminister Abiy Ahmed. Redan innan striderna var den humanitära situationen allvarlig i området och en tredjedel av befolkningen beroende av livsmedelshjälp från FN:s livsmedelsprogram (WFP).
Nu har över 40 000 människor tvingats lämna sina hem och flytt över gränsen till östra Sudan.
– Det är en siffra som ökar dagligen. Man befarar att det kan bli upp till 200 000 flyktingar om striderna inte upphör snart och ytterligare 200 000 om konflikten blir långvarig. Det här riskerar att växa till en enorm humanitära katastrof.
Gamla flyktingläger som inte använts på länge ska nu återbyggas och rustas upp. Oftast ligger de otillgängligt vilket försvårar för hjälparbetare och flyktingar.
– Jag har själv jobbat med etiopiska flyktingar i Sudan på 80-talet och vet att det är ett ganska tufft land att leva i. Att människor återigen tvingas fly från Etiopien till Sudan är djupt tragiskt och visar hur allvarlig situationen är, säger Else Berglund.
Pengarna från Sida, fem miljoner kronor, beräknas kunna stödja 30 000 människor med rent vatten och hygienartiklar. De ska också bidra till en särskild satsning på kvinnor och flickor och på att upptäcka barn i särskilt behov av psykosocialt stöd.
– Vår samarbetspartner Norska kirkens nødhjelp som befinner sig på plats är specialiserade på vatten och på att jobba för att motverka våld mot kvinnor och barn.
Norska kirkens nødhjelp beskriver hur gravida, ensamma, sjuka och äldre är särskilt utsatt i lägren. Alla som har tagit sig över gränsen är i stort behov av humanitärt stöd och många behöver så kallat psykosocialt stöd efter traumatiska upplevelser.
– En viktig del i vårt arbetssätt är att ”hjälpa hjälparna”. Det handlar om att involvera de drabbade så mycket som möjligt och ge dem stöd till självhjälp. Många som själva är utsatta kan fortfarande stötta andra och finnas där för varandra.