Sista sessionen för kyrkomötet: Detta står i fokus

Nu sista kyrkomötet under mandatperioden för de finska kyrkomötesledamöterna. Foto: Aarne Ormio

Ett förslag om ökad lekmannarepresentationen i församlings- och kyrkoråd är på agendan under finska kyrkomötet. "Jag lutar åt att det inte är en god idé", säger Patrik Hagman, lekmannarepresentant i kyrkomötet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Nu sista kyrkomötet under mandatperioden för de finska kyrkomötesledamöterna. Foto: Aarne Ormio

Mellan den 6 och den 11 november samlas det finska kyrkomötet i Åbo. Det är det sista kyrkomötet för denna mandatperiod, skriver Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland i ett  pressmeddelande.

Den 13 februari 2024 kommer nya kyrkomötesombud och nya medlemmar till stiftsfullmäktige att väljas. Det är ett indirekt val som sker i stiften var fjärde år. 

Teologen Patrik Hagman har suttit som lekmannarepresentant i två mandatperioder. Han kommer avsluta sitt uppdrag eftersom han numera bor i Sverige.

– En stor del är präster, så vi har vardagskunskap om kyrkan bland ledamöterna. Det blir en bra balans av kompetenser.

"Kan också bli konflikter"

Under kyrkomötet kommer beslut att fattas om budget för år 2024 till 2026 och verksamhets- och ekonomiplan för kyrkans fonder. 

Under veckan ska förvaltningsutskottet även bli klara med ett betänkande gällande ett ombudsinitiativ för att stärka lekmannarepresentationen i församlings- och kyrkoråd. I dagsläget är det främst kyrkoherdar som är kyrkorådsordförande i Finland men enligt förslaget ska en förändring ske så att det – likt hur det är i Sverige – är en annan person än kyrkoherden som har den rollen.

– Det kan vara jättebra när det finns ett gott samarbete, men det kan också bli konflikter. Jag lutar åt att det inte är en god idé att införa det i Finland, säger Patrik Hagman.

Fakta: Finska kyrkomötet

  • Består av 96 ombud och biskoparna. Dessutom ingår en representant för samerna och en för statsmakten.
  • Kyrkomötesombuden representerar församlingsmedlemmarna och utses genom indirekta val. Mandatperioden är fyra år. Nästa kyrkomötesval hålls i februari 2024.
  • Vid valet väljs 64 lekmannaombud och 32 prästombud. I valet av lekmannaombud röstar lekmannamedlemmar i församlingarnas församlingsråd, kyrkofullmäktige och gemensamma kyrkofullmäktige. Prästombuden väljs av prästerna inom vardera stift vid ett möte som leds av domprosten.
  • Kyrkomötet samlas i Åbo två gånger per år, i maj och i november. Vanligtvis pågår en kyrkomötessession i fyra till fem dagar.
  • I kyrkovalet 2022 växte majoriteten bland förtroendevalda i församlingarna som är för att införa samkönade äktenskap. Om det kommer att påverka kyrkomötets sammansättning så att en ny lag som tillåter samkönad vigsel i finska kyrkan kan röstas igenom vet man inte förrän det nya kyrkomötesledamöter är valda.
  • När det finska kyrkomötet ska göra ändringar i frågor om kyrkans tro, lära och liv krävs en kvalificerad majoritet på tre fjärdedelar.

Källa: Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland