– Det blir hela tiden fler församlingar och pastorat som ansluter sig, men inte i samma snabba takt som tidigare. Under hösten har cirka en enhet per vecka anslutit sig, berättar Magnus Sjöholm, driftschef på it-sektionen på kyrkokansliet.
Gip, den gemensamma it-plattformen, driftsattes nationellt år 2012. Syftet var att skapa att ett kostnadseffektivt, säkert och uppdaterat it-system för Svenska kyrkans alla enheter (nationell nivå, stift samt pastorat och församlingar).
– Idag är nära 16 000 av kyrkans anställda anslutna till systemet, säger Magnus Sjöholm.
Målet att 85 procent av de 23 000 anställda skulle vara anslutna 2018, nåddes alltså inte.
Fördelen för användare av Gip är, enligt Magnus Sjöholm, att det ger en säkrare lösning än andra med centrala backuper, enkel åtkomst till applikationer, central support och möjlighet till samverkan mellan enheter.
– Det ger också samma it-miljö när man byter jobb inom Svenska kyrkan och möjlighet att dela dokument och komma åt sina dokument och system även hemifrån, säger han.
Man kan också minska kostnaden för datorutrustning genom att i stället för att köpa bärbara datorer använda så kallade tunna klienter som är billigare än vanliga datorer, men som ändå kommer åt alla funktioner inom it-plattformen.
It-sektionen gör även centrala upphandlingar och skriver ramavtal med leverantörer. Den ger enheterna möjlighet att köpa både datorer och skrivare och andra it-produkter till mycket bra priser.
– En bärbar dator som kostar 14 000 kronor i butikerna blir nästan 50 procent billigare om man handlar den via vårt ramavtal, säger Magnus Sjöholm.
Satsningen på den gemensamma it-plattformen har stötts av kyrkomötet med bidrag på mer än 150 miljoner kronor för att underlätta för församlingar och pastorat att ansluta sig. 2019 är det sista året som det finns tio extra miljoner i kyrkostyrelsens budget till det.
– Från nästa år kommer det kosta 320 kr i månaden per ansluten medarbetare att vara med i Gip, berättar Magnus Sjöholm.
Hur ser strategin ut framåt?
– Vi fortsätter att ansluta enheter framåt i systemet och att erbjuda dem att få över 100 olika applikationer genom det gemensamma systemet. Vissa ingår, men det finns många som ekonomisystem, låssystem och många fler som är valbara mot en extra avgift.
Svenska kyrkan har även börjat med använda så kallade molntjänster.
– Den gemensamma it-plattformen kommer att finnas kvar i flera år framåt. Som ett komplement kommer vi att erbjuda kompletterande tjänster via molnet som chat, videokonferenser och att dela dokument, säger Pelle Djerf, it-chef i kyrkokansliet.
Detta ingår i ett projektet Digitala arbetsplatser där användarna erbjuds att arbeta inom Office 365 med Officepaket och andra tjänster som Microsoft erbjuder.
– Vi ska vi se till att få ut det snart. Det ger bättre åtkomst och chattfunktioner och möjlighet att dela dokument med andra, säger Magnus Sjöholm.
Systemet har börjat användas på it-sektionen och nu det ska ut till alla anställda på nationell nivå på kyrkokansliet.
Planen är att de nya tjänsterna ska erbjudas alla enheter i Svenska kyrkan under nästa år. Men it-chefen Pelle Djerf kan inte lova exakt när det kommer att ske.
– Vi planerar också ett nytt intranät. Vi måste också jobba mer vår interna effektivitet.
– Vi vill minska glappet till dem som inte är med i it-samarbetet och inte använder våra tjänster. Anslutningen till Gip varierar stort. Luleå och stift ligger i topp med 100 procent av församlingar och pastorat anslutna. I Karlstad stift är siffran över 80 procent. Västerås stift är inte med utan har ett eget system.
Av 648 ekonomiska enheter (stift, pastorat och församlingar) är 429 (67%) anslutna till Gip. Totalt i september fanns 15 775 Gip-användare.