Intresset för det sydsamiska språket ökade efter 2024 års julkalender Snödrömmar, där skådespelarna talar både svenska och sydsamiska. De senaste åren har det kommit både en ny bibelöversättning och en psalmöversättning på sydsamiska och det är psalmboken Saalmegærja som används i den nya utbildningen.
Kommer nära Gud
– Vi såg det här som ett sätt att implementera den nya psalmboken och samtidigt skapa en bred ingång till språket. Orden blir lättare att memorera och få fatt i, säger Johannah Jonsson, verksamhetsutvecklare på studieförbundet Bilda.
Syftet med den nya utbildningen är att kunna uttrycka sig på sitt eget språk, att komma närmare Gud, att förstå och bli förstådd, enligt Johannah Jonsson.
Hon har varit med och tagit fram materialet som riktar sig till alla som vill lära sig sydsamiska. Deltagarna får sjunga och öva uttal, grammatik och ordförråd med hjälp av sex inspelade psalmer. Det är artisten och tvåfaldiga vinnaren av den samiska melodifestivalen, Saara Hermansson, som sjunger psalmerna i studiematerialet. Filmerna på Saara är inspelade i Fällfors kyrka i Kågedalen.
Härmar sången
Psalmtexterna har kompletterats med översättningar och gloslistor, och metoden bygger på härmning och samtal.
– Fördelen med att utbildningen är digital är att man kan se på Saara när hon sjunger psalmerna och man kan backa och se om och om igen. Psalmerna är också textade. När man sedan känner sig redo finns det en konsertversion där alla kan sjunga med, säger Johannah Jonsson.
Poetiskt och levande
En styrka med att lära sig psalmtexter är att de är poetiska och innehåller stora ord som inte finns i det vanliga språket, betonar hon. Det tillför fler dimensioner till språket och gör det mer levande.
– Jag är själv musiklärare i grunden och vet av erfarenhet att det är lättare att lära sig en text om man tillför musik.
Under februari hölls digitala utbildningstillfällen för cirkelledare. I gruppen återfanns bland annat kyrkvärdar och modersmålslärare och förhoppningen är att de ska starta egna grupper, både fysiskt och digitalt.