Skao: Kan bli fråga om uppsägningar

– Det vore lysande om arbetstagare gick in och arbetade på kyrkogården, om det finns tid om ordinarie arbetsuppgifter blir färre, säger Ceclia Herm på Skao. Arkivbild. Foto: Marcus Gustafsson, Skao/pressbild.

Coronakrisen har gjort att vissa personalgrupper inom Svenska kyrkan fått färre arbetsuppgifter.

– Arbetsgivare funderar på vad de kan göra nu och vi får också frågor om det, säger Cecilia Herm, förhandlingschef på Skao.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
– Det vore lysande om arbetstagare gick in och arbetade på kyrkogården, om det finns tid om ordinarie arbetsuppgifter blir färre, säger Ceclia Herm på Skao. Arkivbild. Foto: Marcus Gustafsson, Skao/pressbild.

– Det är en ny tid för arbetsgivarna och jag tror att man måste tänka nytt samtidigt som man använder sig av reglerna i lagstiftning och kollektivavtal. Det finns en del specialregler man kan använda, säger Cecilia Herm, förhandlingschef vid Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (Skao).

– En arbetsgivare kan omfördela resurser till där de behövs genom att ändra schemaläggning och förskjuta arbetstid. Om det finns för lite arbetsuppgifter kan man komma överens om att ta ut sparade timmar, om arbetstagaren har samlat på sig tid, säger hon.

Hur ser ni på att omfördela personalresurser inom en församling?

– Man kan som arbetsgivare omfördela resurser men det är ibland svårt att bedöma var gränsen för arbetsskyldigheten går. Arbetsskyldigheten är vid inom Svenska kyrkan och det är alltid arbetsgivaren som har rätt att fördela arbetet, men det bästa är om man kan komma överens om hur man kan arbeta och göra det på frivillig väg.

Hon säger att hon också ser att arbetsgivare redan idag omfördelar resurserna inom Svenska kyrkan och att man hjälps åt ute i församlingarna.

Och vad ska en arbetsgivare göra om personalen inte har arbetsuppgifter i dag?

– Vi har träffat ett kollektivavtal om korttidsarbete, men korttidsarbete gäller endast verksamheter som har tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter, förklarar hon.

Exempelvis stiftsgårdar och kaféer kan komma att omfattas av de reglerna, men verksamheter som finansieras av medlemsavgifter påverkas inte ekonomiskt på ett sådant sätt att de omfattas av det statliga stöd som man kan ansöka om hos Tillväxtverket.

– Om det blir lite att göra får man försöka omfördela resurser där man kan. Annars kan man kanske passa på att ta tag i kompetensutveckling.

Inom andra områden inom Svenska kyrkan är det däremot inte brist på arbete. Exempelvis rekryterar vissa kyrkogårdsförvaltningar nu personal.

Skulle anställda i församlingarna kunna arbeta jobb på församlingens kyrkogård eller krematorium i stället?

– Det vore lysande. Vill man som arbetstagare bidra på något sätt och ha något meningsfullt att göra så kan man också begära tjänstledighet hos sin arbetsgivare och arbeta åt en annan arbetsgivare inom Svenska kyrkan eller hos en arbetsgivare utanför Svenska kyrkan, exempelvis i vård och omsorg.

Uppsägningar sker redan inom andra branscher i samhället, men Cecilia Herm säger att Svenska kyrkans situation är mer uthållig.

– I exempelvis tillverkningsindustrin kan man tvingas ställa in verksamheten om man inte får några intäkter. Inom Svenska kyrkan har vi medlemsavgifter som rullar in och det blir inte lika kännbart ekonomiskt på en gång – men med tiden blir det kanske det.

Om kyrkans arbetsuppgifter blir mycket färre, har kyrkan ett ansvar mot medlemmarna att spara in på personalkostnaderna?

– Kyrkan erbjuder fortfarande tjänster – man livestreamar gudstjänster och håller dop och begravningar och där får medlemmarna utbyte för sin avgift.

Fast många dop och vigslar ställs in just nu?

– Ja, men vi vet inte hur länge det fortsätter. Vi har inte haft den här situationen i mer än drygt en och en halv månad och vi vet inte hur det utvecklar sig ännu. Men om det blir långdraget vet vi förstås inte hur det kommer att slå.

Kan det bli aktuellt att säga upp personal på grund av arbetsbrist?

– Det är ingenting vi har hört att någon arbetsgivare har gjort ännu på grund av Corona, men om det blir en långvarig kris och om det inte går att sysselsätta personer, då kan det absolut bli fråga om uppsägningar på grund av arbetsbrist.