De byggde lekkyrkan på sin fritid: "Fick applåder"

Lekkyrkan

"Det ska vara pedagogiskt och barnen ska kunna leka gudstjänst, vigsel, dop och begravning", säger fritidsledaren Ann-Britt Magnusson som har byggt lekkyrkan tillsammans med sin man Ola Magnusson. Foto: David Ottvall

I Caroli kyrka i Borås finns nu en liten kyrka som barnen kan leka med. En kopia av den riktiga kyrkan. "Jag försöker jobba så att barnen ska känna sig mer välkomna i kyrkan", säger fritidsledaren Ann-Britt Magnusson, som tillsammans med sin man Ola har byggt minikyrkan.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Barn och unga
Lekkyrkan

"Det ska vara pedagogiskt och barnen ska kunna leka gudstjänst, vigsel, dop och begravning", säger fritidsledaren Ann-Britt Magnusson som har byggt lekkyrkan tillsammans med sin man Ola Magnusson. Foto: David Ottvall

Den lilla kyrkan står sedan 26 mars i lekhörnan i Caroli kyrka och ser precis ut som den stora kyrkan. Inuti miniatyrkyrkan finns ett stort antal figurer; gudstjänstbesökare och präst men också figurer för speciella högtider.

– Här finns allt som behövs för bröllop, dop och begravning. Konfirmander har jag tänkt komplettera med senare, säger Ann-Britt Magnusson.

Lekkyrkan ska få de små att känna sig välkomna 

Det var när Ann-Britt som är fritidsledare funderade över hur även små människor ska känna sig välkomna i kyrkan som hon fick tipset av en kollega om att andra församlingar hade byggt små kyrkor att leka med. 

–Jag kollade in Kumla kyrka på nätet och deras lilla kyrka var ju fantastiskt fin. Sen berättade jag om idén för min man Ola som sa att han skulle kunna bygga en sån, men då skulle den se ut precis som Caroli kyrka, berättar Ann-Britt.

– Svårast att göra var nog kupolen på kyrktornet. Det blev lite pyssel. Att få till altarmålningarna var också pilligt, säger Ola Magnusson som har en bakgrund som snickare.

Byggde kyrkan på sin fritid

Caroli församling bidrog med materialet till kyrkbygget men Ann-Britt och Ola Magnusson byggde kyrkan på sin fritid helt ideellt. Ann-Britt målade alla de små figurerna och under invigningen den 26 mars berättade hon för församlingen om kyrkan. Hon avslutade med att ringa i den lilla kyrkans klocka. Förstärkt med mikrofon blev det klockringningen före högmässan.

– Jag var så nervös över att stå där framme och berätta, men det var uppskattat, jag fick applåder, säger Ann-Britt som berättar att barnen uppskattar kyrkan.

– De tycker att det är kul. Här kan de leka för sig själva. De kan gifta sig och i dopfunten har jag satt en liten figur.

Finns aktivitetspåsar till barnen

Miniatyrkyrkan kommer att användas i kyrkans verksamhet och togs i bruk under lovverksamheten på påsklovet. Även under aktiviteterna under första veckan av sommarlovet kommer kyrkan att användas flitigt.

I Caroli kyrka finns sedan tidigare även ett barnaltare, en liten ambo för barn där de kan prova att stå och ett litet processionskors.

–Jag har också ordnat med aktivitetspåsar som barnen kan ta med sig när de sitter med föräldrarna i bänken. Påsarna är för olika åldrar och kan innehålla böcker och ritgrejer till exempel.

Fakta: Andra lekkyrkor

Minityrkyrkor finns bland annat i Björketorps kyrka i Rävlanda och i Kumla kyrka.

Lekkyrka som en del inne i kyrkan finns till exempel i Gröndals kyrka i Hägersten och i Slottsdalens församling i Malmö. Där kan barnen bland annat prova kläder och leka gudstjänst, bröllop och dop. 

Små byggda kyrkor utomhus finns till exempel vid Grisbackakyrkan i Umeå och vid St:Olofs kapell i Edsbyn.

Lekkyrka