SKR: Förläng inte den tillfälliga lagen

Manifestation i samband med beslutet om den tillfälliga lagen 2016 Bakom manifestationen stod bland andra Svenska kyrkan. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sveriges kristna råd uppmanar riksdagsledamöterna att rösta nej till en förlängning av den tillfälliga lag som begränsar möjligheten till uppehållstillstånd i Sverige.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Manifestation i samband med beslutet om den tillfälliga lagen 2016 Bakom manifestationen stod bland andra Svenska kyrkan. Foto: Henrik Montgomery/TT

Lagen infördes 2016 för att minska antalet asylinvandrare och skulle gälla till 2019. Den innebar att Sveriges asylregler sänktes till den miniminivå som krävs enligt EU-rätten och internationella konventioner. Efter att lagen infördes har antalet asylsökanden sjunkit: 2015 sökte nästan 163 000 människor asyl i Sverige. Tre år senare var den siffran 21 000.

SKR har tidigare i år lämnat in ett spontant yttrande till lagrådsremissen. Inför omröstningen i riksdagen den 18 juni skriver SKR nu ett öppet brev till samtliga riksdagsledamöter där de uppmanar dem att rösta nej till förlängningen.

”Oklarhet vad gäller orsakssambandet mellan begränsningslagens införande och det minskande antalet asylsökande gör det högst relevant att ifrågasätta om lagens giltighet verkligen ska förlängas”, skriver presidiet för Sveriges kristna råd i det öppna brevet.

I brevet menar de att flera delar i lagen motverkar ambitionen att de som har fått stanna i Sverige ska bättre integreras i landet. Det gäller bland annat införandet av tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel, begränsningar till familjeåterförening och i utlänningslagens ”synnerligen och särskilt ömmande omständigheter” samt kraven på inkomst och storlek på bostadsyta.

”Att inte kunna förenas med sin familj och all den oro detta medför motverkar naturligtvis en god integration”, står det i brevet som också uttrycker en oro för särskilt utsatta, kvinnor, barn och HBTQ-personer.

Undertecknarna är: Karin Wiborn, generalsekreterare, Sveriges kristna råd, Anders Arborelius, biskop, Stockholms katolska stift, Daniel Alm, föreståndare, Pingst – Fria församlingar i samverkan, Benjamin Dioscoros Atas, ärkebiskop, Syrisk-ortodoxa kyrkan och Antje Jackelén, ärkebiskop, Svenska kyrkan.

Fakta: Lagen i korthet

Färre skyddsgrunder: en begränsning av vilka som har möjlighet att få asyl.

Tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel istället för permanenta.

Begränsad möjlighet till familjeåterförening.

Skärpt försörjningskrav vid familjeåterförening.

Lag (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige infördes 20 juli 2016 och gäller till och med den 19 juli 2019.