Inget miljonstöd till domkyrkorna

Ändringar i kyrkoordningen som ska stärka domkyrkornas ställning, det föreslår kyrkostyrelsen. På bild Visby domkyrka, Göteborgs domkyrka och Strängnäs domkyrka.  Foto: Marcus Gustafsson, Mikael M Johansson

En domkyrka är hela stiftets katedral och det måste bli tydligare, menar kyrkostyrelsen som nu föreslår ändringar i kyrkoordningen.  

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Ändringar i kyrkoordningen som ska stärka domkyrkornas ställning, det föreslår kyrkostyrelsen. På bild Visby domkyrka, Göteborgs domkyrka och Strängnäs domkyrka.  Foto: Marcus Gustafsson, Mikael M Johansson

På kyrkomötet 2018 antogs en motion av bland andra biskop Johan Dalman om att utreda och föreslå ändringar av kyrkoordningen för att stärka domkyrkans ställning som stiftskyrka. 

Nu är uppdraget slutfört och till höstens kyrkomöte har kyrkostyrelsen inkommit med en skrivelse som föreslår ändringar i kyrkoordningen gällande domkyrkorna. 

I motionen från 2018 framfördes att domkyrkorna i respektive stift har en särställning historiskt, teologiskt och i det praktiska kyrkolivet. De fungerar som en samlingsplats för hela stiftet.

Denna särställning upplevde motionärerna dock inte speglas i kyrkoordningen. Nuvarande ordning lägger fullt ansvar för domkyrkan på den lokala domkyrkoförsamlingen eller domkyrkopastoratet.  

Har unik potential att ena hela stiftet

Kyrkostyrelsen tillsatte efter kyrkomötets beslut en utredning. 

“Stiftskatedralen besitter en unik potential när det gäller att samla, ena, stärka och inspirera verksamhet och medarbetare inom hela stiftet och i förlängningen hela Svenska kyrkan.” står det i utredningens betänkande. 

Det är med utgångspunkt i betänkandet och dess remissvar som kyrkostyrelsen förslår ändringarna i kyrkoordningen.  

De handlar om nya formuleringar som förtydligar domkyrkan som hela stiftets katedral och och att det ska finnas ett samarbete mellan domkyrkoförsamlingen och stiftet för att domkyrkan ska nå sin fulla potential. De handlar också om hur domkyrkan ska behandlas i församlingsinstruktionen och om biskopens närvarorätt vid avgöranden av vissa ärenden om domkyrkan.

Föreslår inget ekonomiskt stöd

I utredningsbetänkandet presenterades också ett förslag om ett tillfälligt verksamhetsstöd från nationell nivå om en miljon kronor per stift och år i fem år. Det är en punkt som kyrkostyrelsen valt att inte gå vidare med.

Dels har kyrkostyrelsen tagit hänsyn till nationell nivås samlade budgetsituation, dels har det väckts frågor i remissinstanserna om saker som vård, underhåll och kyrkoantikvarisk ersättning. Det är frågor som kyrkostyrelsen tror att det blir aktuellt att återkomma till vid senare tillfälle. 

Kyrkostyrelsen har valt att inte heller gå vidare med utredningens förslag om en ändring i kyrkoordningen som skulle inneburit att domkyrkoorganisten skulle föredra kyrkomusikaliska frågor i domkapitlet utan att kunna delegera uppgiften vidare. Detta eftersom förslaget mötte betydande kritik hos remissinstanserna. 

Om kyrkomötet antar kyrkostyrelsens förslag träder de nya formuleringarna i kraft den 1 januari 2023.