Lagförslaget kommer från landets kyrkominister Joy Mogensen (S). Anledningen till förslaget är att det är svårt att tillsätta nya prästtjänster, speciellt i regioner med låg genomsnittlig förvärvsinkomst och svag befolkningsutveckling. Dessutom väntas många präster gå i pension de närmaste åren.
Det finns fortfarande krav på en kandidatexamen och där efter en prästutbildning. Efterutbildningen föreslås bli sammanlagt tre år.
– Sammanhållning och balans mellan stad och landsbygd är viktiga mål för regeringen. En viktig aspekt av det målet är att det finns möjlighet till gudstjänst i hela landet. Därför är jag glad över att det verkar finnas ett brett stöd för att fler ska kunna bli präster i Danska folkkyrkan under en period, säger Joy Mogensen på regeringens hemsida.
Om den nya lagen träder i kraft kommer den att gälla från och med 2021 och under en tioårsperiod för att sedan ses över.
Joy Mogensen för också en dialog med kyrkoansvariga för andra partier för att diskutera vad man kan göra åt bristen på präster.