Små förändringar i valen till kyrkofullmäktige

I Skarpnäcks församling i Stockholms stift blev nya nomineringsgruppen Visk störst, med 34,5 procent och åtta mandat.

Vissa trender från valen till kyrkomöte och stiftsfullmäktige följer med, men överlag är förändringarna i kyrkofullmäktige små, utslaget över landet. Flest mandat hamnar hos olika lokala grupper.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
I Skarpnäcks församling i Stockholms stift blev nya nomineringsgruppen Visk störst, med 34,5 procent och åtta mandat.

Totalt gick 592 kyrkofullmäktige till val 2021, jämfört med 614 år 2017, och det totala antalet mandat minskade från 14 086 till 13 370. Utslaget över hela landet är förändringarna på kyrkofullmäktigenivå inte särskilt stora, även om de till viss del följer trenderna för kyrkomötet och stiftsfullmäktige.

Den stora skillnaden jämfört med kyrkomötet och stiftsfullmäktige är att av olika lokala grupper fick största andelen av alla mandat i kyrkofullmäktige. De fick 41 procent av alla mandat, och räknar man endast de möjliga mandat de skulle kunnat få (antalet mandat totalt i de kyrkofullmäktige där grupperna ställer upp) är andelen hela 60 procent. Det är samma nivåer som 2017.

Himmel och jord, nya i kyrkomötet, ställde endast upp i ett kyrkofullmäktige, i Umeå pastorat, och fick där två mandat, vilket motsvarar nästan fem procent av totalt antal möjliga mandat. 

Miljöpartister i Svenska kyrkan ökar också i kyrkofullmäktige över landet, från 3,3 procent av de möjliga mandaten till 6,3.

Posk ökar totalt i landet, precis som i kyrkomötet, och går från 34,7 till 35,6 procent av sina möjliga mandat i kyrkofullmäktige.

Allmänt lågt valdeltagande kan ge få röster stor tyngd. I Skellefteå Sankt Örjans församling var Posk ny nomineringsgrupp, och fick direkt 50 procent av rösterna. Exakt lika många, 292 röster, fick Socialdemokraterna, och vem som nu får det avgörande femtonde mandatet är inte avgjort ännu.

Vänstern i Svenska kyrkan plockade många mandat nationellt och på stiftsnivå i årets val. I kyrkofullmäktige får Visk inte riktigt samma genomslag, även om man ökar från 8,2 till 10,5 procent av de möjliga mandaten, och från 0,7 till drygt 2 procent av de totala mandaten. Lokalt kan det se helt annorlunda ut. I Skarpnäcks församling Stockholms stift var Visk ny nomineringsgrupp, men gick direkt in som störst, med 34,5 procent av rösterna och åtta mandat.

Att partiernas nomineringsgrupper backar är en trend som spiller över även i de lokala valen, om än utan dramatiska skillnader. Socialdemokraterna går från 36,1 procent av de möjliga mandaten till 34,7, Centern från 23,3 till 19,6 och Sverigedemokraterna från 10,2 till 9,5.

Fisk backar från 8 procent till 5,4 av de möjliga mandaten och Borgerligt alternativ från 16,3 till 15.

Öppen kyrka ökar från 25,5 procent av sina möjliga mandat till 27. Frimodig kyrka bryter trenden från kyrkomöte och stift och ökar från 5,3 till 6,3 procent av sina möjliga mandat, medan förändringen är minimal för Kristdemokraterna.