I projektet ingår: 150 timmars konsultstöd från energiexperter, erfarenhetsutbyte, hjälp från Energikontor Norr med att söka ekonomiskt stöd, handlingsplaner för framtida energiarbete, stöd med energikartläggning, information om forskning och lagar samt tips och hjälp för miljödiplomering enligt Svenska kyrkans standard.
– Energikartläggningen har varit mycket uppskattad och de flesta av de sex församlingarna och pastoraten är i slutfasen av sin kartläggning. Där har en energiexpert varit behjälplig med stöd, säger Eva-Lena Frykberg.
En annan uppskattad del är en utbildning då samtliga på arbetsplatsen får bidra med sina idéer i workshops som tar till vara medarbetarnas engagemang.
– Nätverksträffarna är också uppskattade, säger Eva-Lena Frykberg. Ofta är det fastighetschefen som är energiansvarig och som kommer på träffarna. Vi har olika teman på föreläsningarna, bland annat personalens beteendeförändringar som kan bidra till medvetenhet och förbättringar eller vad man får göra i kulturhistoriskt skyddade byggnader.
Enligt Eva-Lena Frykberg är det viktigt att medvetandegöra alla personalgrupper för att få till ett engagemang på djupet.
– Vad kan en administratör göra? En kyrkomusiker? Det här är frågor som inte bara rör de direkt berörda utan alla på en arbetsplats.
Enligt Håkan Kohkoinen, byggnadsingenjör på Luleå stift, är det viktigt att alla är med på energiarbetet för att få resultat.
– I Luleå stift har vi arbetat länge med energifrågor. Alla måste förstå varför man gör vissa saker och alla kan bidra med något i sin roll. Vi är positiva till det här statliga projektet som lyft energiarbetet i församlingarna som i sin tur är jättenöjda med att vara med.
– Här handlar det om kontinuitet, att man får byta erfarenheter med varandra. Genom det här projektet har vi sex nya ambassadörer för energiarbetet.