Smart energianvändning med evighetsperspektiv

Sänk värmen, byt ut belysning och installera värmestyrning är några tips som församlingar arbetat fram ihop med Energikontor Norr AB. Foto: Getty Images

Sex församlingar och pastorat i Luleå stift nätverkar för att effektivisera sin energianvändning. Nu har halva projekttiden gått och Eva-Lena Frykberg, koordinator på Energikontor Norr, är imponerad: ”Det här är en otroligt duktig grupp.”

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Sänk värmen, byt ut belysning och installera värmestyrning är några tips som församlingar arbetat fram ihop med Energikontor Norr AB. Foto: Getty Images

Det finns två skäl till att Svenska kyrkan är särskilt duktig på energifrågor, enligt Eva-Lena Frykberg.

– Det ena är det långa perspektivet, investeringar får ta tid att återbetalas. Här handlar det om kulturhistoriska byggnader hos en kyrka som har ett evighetsperspektiv, det har betydelse. Dessutom är många fastighetsansvariga inom Svenska kyrkan väldigt duktiga.

I januari i fjol nappade Jokkmokks församling, Luleå domkyrkoförsamling, Arjeplog-Arvidsjaurs pastorat, Kiruna pastorat, Södra Lapplands pastorat samt Gällivare-Malmbergets pastorat på Energimyndighetens fråga om att delta i ett projekt. Upplägget omfattade bland annat nätverk, genomgångar med hela personalgrupper och kartläggningar av energianvändningen i syfte att effektivisera den.

Målet är ett aktivt eget arbete för att få till fungerande energi-
ledningssystem så att församlingar och pastorat på egen hand kan fortsätta med frågorna även efter att projektet slutat. Vägen dit går via lärdomar av tidigare erfarenheter och fördjupande arbete med energi-och miljöfrågor.

Energikontor Norr är Energimyndighetens förlängda arm i Norrbotten och Västerbotten. Koordinator Eva-Lena Frykberg fick ansvar för det treåriga projektet som ska pågå till slutet av nästa år.

– Sedan tidigare har vi på Energikontor Norr ett par nätverk för energieffektivisering med företag, men denna gång vände vi oss till Svenska kyrkan och Luleå stift som är stora fastighetsägare, säger hon.

– Självklart kunde man ha önskat att fler hade hakat på, men vi är otroligt glada över det stora engagemang som deltagarna visar. Dessutom har vi en gräns på en miljon kilowattimmars användning per år vilket gör att de mindre församlingarna och pastoraten inte har möjlighet att vara med i projektet.

Eva-Lena Frykberg.

I projektet ingår: 150 timmars konsultstöd från energiexperter, erfarenhetsutbyte, hjälp från Energikontor Norr med att söka ekonomiskt stöd, handlingsplaner för framtida energiarbete, stöd med energikartläggning, information om forskning och lagar samt tips och hjälp för miljödiplomering enligt Svenska kyrkans standard.

– Energikartläggningen har varit mycket uppskattad och de flesta av de sex församlingarna och pastoraten är i slutfasen av sin kartläggning. Där har en energiexpert varit behjälplig med stöd, säger Eva-Lena Frykberg.

En annan uppskattad del är en utbildning då samtliga på arbetsplatsen får bidra med sina idéer i workshops som tar till vara medarbetarnas engagemang.

– Nätverksträffarna är också uppskattade, säger Eva-Lena Frykberg. Ofta är det fastighetschefen som är energiansvarig och som kommer på träffarna. Vi har olika teman på föreläsningarna, bland annat personalens beteendeförändringar som kan bidra till medvetenhet och förbättringar eller vad man får göra i kulturhistoriskt skyddade byggnader.

Enligt Eva-Lena Frykberg är det viktigt att medvetandegöra alla personalgrupper för att få till ett engagemang på djupet.

– Vad kan en administratör göra? En kyrkomusiker? Det här är frågor som inte bara rör de direkt berörda utan alla på en arbetsplats.

Enligt Håkan Kohkoinen, byggnadsingenjör på Luleå stift, är det viktigt att alla är med på energiarbetet för att få resultat.

– I Luleå stift har vi arbetat länge med energifrågor. Alla måste förstå varför man gör vissa saker och alla kan bidra med något i sin roll. Vi är positiva till det här statliga projektet som lyft energiarbetet i församlingarna som i sin tur är jättenöjda med att vara med.

– Här handlar det om kontinuitet, att man får byta erfarenheter med varandra. Genom det här projektet har vi sex nya ambassadörer för energiarbetet.

Fakta: Så kan församlingen bli mer energieffektiv

Släck lyset

Värm under längre tid men med lägre effekt

Entrevärmare för att minska utkylning, komma ihåg att slå på

Extra dörr vid portar

Sänk temperatur med bra värmestyrning

Slå av bildskärmar och datorer när man går hem för dagen

Tidsstyrda motorvärmare

Bättre tidsstyrd ventilation

Gå över till LED-belysning

Närvarostyrd belysning