Den 13–19 september pågår Lutherska världsförbundet, LVF:s, generalförsamling i Krakow i Polen.
Generalförsamlingen är Lutherska världsförbundets högsta beslutande organ som samlas var sjätte år. Generalförsamlingen väljer bland annat Lutherska världsförbundets ordförande och styrelse, som leder arbetet mellan mötena.
Sedan förra generalförsamlingen 2017 har Panti Filibus Musa, ärkebiskop i Nigeria, varit ordförande för LVF. På lördagen ska en ny ordförande väljas. Den danske biskopen Henrik Stubkjær är än så länge den enda som har nominerats till posten, men nya nomineringar kan tillkomma under mötet.
Dansk biskop kan bli ny president
Generalförsamlingen ska också fatta beslut om resolutioner som ska staka ut riktningen för LVF och medlemsförsamlingarna de kommande åren och om offentliga uttalanden i ämnen man finner viktiga. Ett av uttalandena förväntas komma att handla om judisk-kristna relationer, skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.
– Vid sidan av formellt beslutsfattande och opinionsbildning är generalförsamlingen ett viktigt tillfälle att vårda och stärka de lutherska kyrkornas relationer och den gemensamma identiteten i en stor och vacker mångfald, säger Peter Lindvall, ekumenikchef i Svenska kyrkan i pressmeddelandet.
Under mötesdagarna kommer tid att, förutom beslutsfattande, ägnas åt gudstjänster, andakter och bibelstudier, gruppsamtal och workshops. Generalförsamlingen kommer också att besöka koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.
Ärkebiskop emerita talar om hoppet
Temat för 2023 års möte är “One body, one Spirit, one hope”, ord hämtade från Efesierbrevet 4:3-4 där det står: ”Sträva efter att med friden som band bevara den andliga enheten: en enda kropp och en enda ande, liksom ni en gång kallades till ett och samma hopp”.
Svenska kyrkans tidigare ärkebiskop Antje Jackelén kommer att tala till generalförsamlingen på temat “One hope”.
Ungdomarna har haft eget förmöte
Inför generalförsamlingen har det genomförts regionala förmöten, däribland ett nordiskt och ett europeiskt förmöte.
– Det är ett bra sätt att arbeta, att det växer fram successivt i samarbete och att man hittar perspektiv där det finns igenkänning mellan oss som lutherska kyrkor, sa ärkebiskop Martin Modéus efter det nordiska förmötet.
Dagarna innan generalförsamlingen drar igång i Krakow samlas ungdomar, män och kvinnor till separata samlingar. Under dem diskuteras relevanta ämnen för varje grupp, som sedan presenteras för generalförsamlingen.