Folkkyrkan blir frågan när kyrkomötet öppnar

Kyrkomötet samlat i universitetsaulan i Uppsala 2023. Foto: Marcus Gustafsson

Kyrkan i det offentliga rummet är temat för årets kyrkomöte. Utskottsarbetet kommer därför att blandas med seminarium, föreläsningar och samtal på temat. "En viktig kompetensutveckling", säger Karin Perers, kyrkomötets ordförande. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Kyrkomötet samlat i universitetsaulan i Uppsala 2023. Foto: Marcus Gustafsson

Kyrkomötet 2024 stundar. Tisdag nästa vecka, den 1 oktober, samlas de 251 ledamöterna på Uppsala universitet för årets första session.

För andra gången någonsin är kyrkomötet tematiskt. Det innebär att det sedvanliga utskottsarbetet blandas med programpunkter på temat, som denna gång är Kyrkan i det offentliga rummet.

Karin Perers

– Vi hoppas att det ska bli en fördjupning kring det som i stort sett alla nomineringsgrupper och kyrkoordningen kallar för folkkyrkan. Vi vill samtala om vad det innebär att träda fram som en kyrka som är där de många människorna är. Och om hur man är kyrka som berör människor i livets alla skeden, oavsett om vi är troende, sökande, har en annat religion eller ingen tro, säger Karin Perers, kyrkomötets ordförande.

Teolog från Brasilien bland talarna

På programmet finns allt från seminarier och Ted talks till musik och bibelsmedja.

– Det är viktigt att kyrkomötet ger sig själv den här kompetensutvecklingen inom ett område som är det allra käraste temat när det är kyrkoval. Då pratar i stort sett alla grupper om att kyrkan ska träda fram som folkkyrka.

Bland talarna som ledamöterna kommer att lyssna på under veckan finns en teolog från Brasilien, unga samer och grundaren för Varieties of democracy-institutet på Göteborgs universitet.

– Min förhoppning är att det här ska leda oss till konkreta initiativ och skapa en anda som finns kvar i kyrkomötet efter det här året, säger Karin Perers.

Behandling av tre motioner föreslås avslås 

Under det tematiska kyrkomötet måste alla motioner antingen handla om temat eller någon av kyrkostyrelsens skrivelser. Efter motionstidens utgång gick presidiet igenom alla motioner och föreslog att 13 av dem skulle avslås. Tio drogs då tillbaka av motionärerna, men tre ska prövas av kyrkomötet.

– Presidiets förslag är att de tre inte ska behandlas av kyrkomötet i år. Om någon motionär tar till orda och föreslår att motionen ska behandlas i år, kommer förslagen att ställas mot varandra, säger Karin Perers.  

Det här görs redan på kyrkomötets första dag, för skulle kyrkomötet gå emot presidiets förslag att avvisa motionerna, måste man också besluta om vilka utskott de ska behandlas i. Kyrkomötet 2025 kommer inte vara tematiskt och då är motionsrätten helt fri igen. 

Fakta: Kyrkomötet 2024

  • Session 1: 1-4 oktober 
  • Session 2: 18-20 november

Fakta: Kyrkomötets utskott

  • Gudstjänstutskottet
  • Organisationsutskottet
  • Tillsyns- och uppdragsutskottet
  • Ekonomiutskottet
  • Ekumenikutskottet
  • Kyrkolivsutskottet
  • Samhälls- och kulturutskottet
  • Förvaltarskapsutskottet