Inflationen och det osäkra ekonomiska läget kommer påverka och sätta press på arbetsmarknadens parter överlag, inte bara inom Svenska kyrkan, säger Cecilia Herm, förhandlingschef på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (Skao).
– När det gäller Svenska kyrkan så är ökade kostnader en stor utmaning. Det har vi sett framför allt när elpriserna stigit och församlingar behövt kallställa kyrkor. Man är ekonomiskt känslig.
– Vi vill arbeta långsiktigt med våra avtal så att arbetsgivarna ska kunna förutse och ha kontroll över kostnaderna. Vi vill även minska den administrativa bördan. Men det är också viktigt att kollektivavtalet stödjer Svenska kyrkans viktiga verksamhet.
Märket styr löneökningen
Exakt vilka specifika frågor som Skao kommer driva i avtalsrörelsen vill inte Cecilia Herm säga ännu.
– Det kommer vi berätta om nästa vecka då vi ska träffa arbetstagarorganisationerna och växla yrkanden med dem.
När det gäller löneökningsutrymmet så följer Svenska kyrkan det så kallade ”märket” som bestäms när parterna inom industrin kommit överens. Industrifacken har krävt en löneökning på 4,4 procent och en låglönesatsning. Arbetsgivarna har lagt ett motbud på två procents löneökning samt en engångsutbetalning till heltidsanställda på 3 000 kronor.
Troligtvis mer löneökning
Industrins parter väntas vara klara med förhandlingarna i slutet av mars eller början av april. Då ska lönerna i Svenska kyrkan förhandlas och om det behövs kommer det nuvarande avtalet att förlängas med en veckas ömsesidig uppsägningstid tills dess att förhandlingarna är klara.
– Det händer mycket inom världsekonomin och i Sverige nu. Det är tre månader kvar innan avtalet ska sättas. Vi vet att det kommer bli löneökningar och att de troligtvis kommer ha en högre procent än tidigare år, men hur stor procent vågar jag inte sia om, säger Cecilia Herm.