Sören Dalevi delar ut stipendium när sockorna rockas

Sören Dalevi

"Det har slagit mig att detta inte är något som jag enbart gör för andra utan jag får lika mycket tillbaka själv", säger biskop Sören Dalevi om sin medverkan den 21 mars och mötet med barn och unga. Foto: Björn Henriksson / TT och Marcus Gustafsson

För att uppmärksamma Down syndrom är det många som rockar sockorna den 21 mars. I Kristinehamns kyrka kommer det hållas en konsert och delas ut stipendium av biskop Sören Dalevi.   

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Stipendium
Sören Dalevi

"Det har slagit mig att detta inte är något som jag enbart gör för andra utan jag får lika mycket tillbaka själv", säger biskop Sören Dalevi om sin medverkan den 21 mars och mötet med barn och unga. Foto: Björn Henriksson / TT och Marcus Gustafsson

Bakom idén till konserten i Kristinehamns kyrka står Mats Backlund, gudstjänstutvecklare på Svenska kyrkan. Dagen har förverkligats genom ett samarbete mellan Svenska kyrkan, Kultur och mediacentrum  (KMC), Landa musikskola och Rotary.

Kommer bli en återkommande tradition

Tanken med konserten den 21 mars är att öka medvetenheten om Downs syndrom. Det är även FN:s dag för att uppmärksamma Downs syndrom och den dagen många brukar rocka sockorna. Årets utdelning av stipendiet blir startskottet för vad som är tänkt att bli en återkommande tradition.

Mats Backlund

- Jag har gått runt och tänkt mycket på detta, att man gör mycket i skolan med olika färger på sockorna. Men sedan så stannar det vid det. Så fick jag en idé att man kanske ska lyfta funktionsvariationer lite bredare på den dagen och eftersom jag jobbar i kyrkan som musikutvecklare och gudstjänstutvecklare så försöker jag tänka på hur jag kan försöka lyfta in kyrkan i samhället, så vi når fler.

Mats Backlund berättar att han i sitt uppdrag strävar efter att koppla samman kyrka, samhälle, kommun och föreningsliv för att det ska bli en så pass folklig kyrka som möjligt. 

- Vi har ett kulturstipendium som Lions delar ut under hösten till någon som gjort något bra för Kristinehamn. Då tänkte jag att man kanske kunde göra ett kulturstipendium för funktionsvariationer inom det kreativa arbetet.  

Flera uppträdanden

Mats Backlund har tagit kontakt med olika aktörer som kommer fyllda dagen med kulturella inslag. Det blir sång och musik med bland annat Fredagskören från Örebro som är en kör för personer med funktionsvariation och Rotary har bidragit med pengar till själva stipendiet.  

- Det blir ett kulturstipendium till person eller grupp som håller på med konst, skriver poesi eller jobbar med händerna. Allt inom det kreativa helt enkelt. Det kommer delas ut under dagen, den 21 mars, i kyrkan. 

Eftersom kyrkan har människans lika värde i fokus vände föll det sig naturligt att fråga biskop Sören Dalevi om han skulle kunna tänka sig att dela ut priset. 

- Han sa ja direkt och kommer även att prata om allas lika värde under dagen. Det har känts väldigt bra hela vägen och det har kommit in en del nomineringar. Så det är väldigt roligt.

Dalevi: Självklart att medverka

Sören Dalevi berättar att han alltid försöker tacka ja när det handlar om barn och unga. Han tycker det är viktigt att kyrkan engagerar sig i detta. 

- Jag försöker alltid uppmuntra sådana här viktiga sammanhang och samarbeten. Kan jag så tar jag alltid emot skolklasser, eller grupper med barn och unga som har funktionsvariationer i min biskopsgård. Det här är en väldigt viktig grupp som också har något att lära oss och som har något essentiellt att tillföra oss.

Han berättar att det är något som händer i rummet som det är svårt att sätta ord på.

- I Karlstad har vi haft en del gudstjänster med unga som har funktionsvariationer, vad vi vet är att det blir väldigt välbesökt och väldigt uppskattat. De här barnen och unga tillför en ny aspekt, de lär oss något om livet. När de får vara med och bestämma så händer det något.  Så jag kommer få ut väldigt mycket själv av att vara med den 21 mars. Det har slagit mig att detta inte är något som jag enbart gör för andra utan jag får lika mycket tillbaka själv.

-Någonstans så möts vi av Guds helighet när vi stöter på de här sammanhangen. Jag har svårt att sätta ord på det men det tillför en till aspekt av skapelsen. 

Vad kommer du prata om?

- Jag kommer ta min utgångspunkt i skapelseberättelsen och den betoning som är i skapelseberättelsen att Gud såg att det var gott. När Gud tittar på skapelsen säger han inte en gång eller två gånger utan sju gånger: "
Och Gud såg att det var gott". Sjunde gången står det inte att "Gud såg att det var gott" utan det står "Gud såg att det var mycket gott". Allt som gud har skapat är gott. Gud har inte skapat en sjuk skapelse, utan det är en god skapelse. Jag tänker att vi lever i en tid där det tyvärr är jätteviktigt att vi hela tiden betonar det kristna människovärdet. I bred bemärkelse: oavsett funktionsvariation, ras eller sexuell identitet - Gud såg att det var gott. 

Vill lyfta människan

Under dagen kommer även konfirmandledare och Kyrkans unga delta. Det blir en dag av nya möten för präster, diakoner och besökare.

Mats Backlund berättar att de valt att hålla sig till en väldigt bred definition av vad som är en funktionsvariation.

- Det är inga konstigheter. Jag har ofta tänkt att kulturstipendier oftast delas ut till andra så jag tycker det fint att lyfta människan. Det är viktigt att lyfta människan. Vi behöver alla hjälpas åt, kyrkan är en del, så jag tycker det är kul att Kristinehamn var positiva. 

Du jobbar som gudstjänstutvecklare, vad har du för tips till de som känner att de vill förnya och göra något annat än det traditionella?

- Försök få så mycket bredd som möjligt så alla känner sig involverade. Alla är välkomna. Man hör om höga trösklar ibland. Jag tänker att ju mer man visar sig ute så är det värdefullt. Att folk också blir inbjudna, att det finns möjlighet att vara med på konserter, möten och gudstjänster. Vi har alltifrån barn till pensionärer och alla ska känna sig hemma. Kristinehamn har en väldigt bra konfirmandutbildning med ledare som stannar kvar, så det vill jag verkligen lyfta fram. Det finns mycket fint och gott kring det arbetet. Det glädjer mig extra att konfirmanderna är med under den här dagen. Men en öppenhet som nummer ett.

Fakta: Rocka sockorna

Den 21 mars är den officiella Downs syndromdagen.

Datumet är valt eftersom personer med Downs syndrom i nästan alla fall har 3 exemplar av kromosom nummer 21.

Genom att ta på sig olika strumpor visar man att man står upp för och hyllar olikheter.

Initiativet till ”Rocka sockorna” kommer från början från USA.

Internationella Downs syndromdagen har fått stor spridning och firats i många länder sedan 2006.

Fakta: Stipendiet

Stipendium ska delas ut till personer med funktionsvariation som antingen har gjort insatser för kommunens kulturliv eller som är på väg att utvecklas inom något estetiskt uttryck.

En jury bestående av representanter för de olika samarbetsparterna kommer att utse en vinnare som får ta emot stipendiet i samband med konserten.