Spaanläggningen blev räddningen för Åkersberg under krisåret

Stiftsgårdschef Pelle Sundelin på spaanläggningen på Åkersbergs stiftsgård. Foto: Marcus Gustafsson

Andrum Spa räddade stiftsgården Åkersberg när konferensverksamheten tvärdog. Nu hoppas stiftsgårdschef Pelle Sundelin att församlingar, företag och andra konferensbokare vill återvända till hur det var.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Stiftsgårdschef Pelle Sundelin på spaanläggningen på Åkersbergs stiftsgård. Foto: Marcus Gustafsson

– Men exakt som det var tidigare, med stora konferenser för 80-90 personer, tror jag inte att det blir igen. Jag tror snarare på hybrider, att en del av konferensen blir digital och mindre grupper samlas på plats. För det finns samtidigt ett stort uppdämt behov och en längtan efter att träffas.

Stiftsgårdschef Pelle Sundelin sitter på övervåningen i huvudbyggnaden från 1700-talet. Hettan har kommit till skånska Höör, men Pelle Sundelin har som vanligt sin prästkrage på sig.

– Jag bär den alltid på jobbet. En dag var det en grupp som kallade på mig. Jag tänkte direkt att de hade synpunkter på maten, ventilationen eller något annat.

– Men frågan som mötte mig var: Det här med dopet, vad står det för egentligen? Det är knappast en fråga som en chef för en vanlig konferensanläggning skulle få. En stiftsgård blir ibland en missionsstation.

Fredagen den 13 mars 2020 höll regiondirektören en presskonferens då det allvarliga läget med pandemin började stå klart. All konferensverksamhet skulle stängas ner. Tillsammans med Svenska kyrkan är Region Skåne Åkersbergs största kund.

Året innan hade varit ”suveränt”, med Pelle Sundelins vokabulär, och omsättningen för Åkersbergs stiftsgård nådde all time high, mycket tack vare spa-anläggningen Andrum som invigdes i december 2018. Omsättningen 2019 hade landat på 35 miljoner kronor och bokningsläget under de första månaderna 2020 såg riktigt bra ut.

– Det gick över en helg. När jag kom på måndagen den 16 mars var inkorgen full av avbokningar. Hela Sveriges konferensverksamhet gick in i en lockdown, berättar Pelle Sundelin.

– Det var bara att sätta sig ner med personallistorna för våra två gårdar, Åkersberg och Södra Hoka i Blekinge, och se vad vi kunde göra.

Av sammanlagt 36 anställda fick 16 medarbetare successivt sluta fram till maj i fjol. För resterande personal gällde korttidspermitteringar, många var nere på 16 timmar i veckan. Dessutom stängde hela verksamheten under juli, något som aldrig skett sedan Pelle Sundelin blev stiftsgårdschef.

– I augusti 2020 öppnade vi Andrum spa igen och då började det vända. Det har gått hyfsat sedan dess, det är vårt spa som gjort att vi kunnat driva gården vidare, det var därifrån intäkterna kom.

Ett bidrag från Lunds stift på 4,3 miljoner kronor hjälpte också till. När Andrum spa byggdes togs ett lån från stiftet på 30 miljoner kronor och amorteringar och räntor har hela tiden kunnat skötas, trots pandemins påverkan.

– Om inte staten gått in med korttidspermitteringar hade det inte gått. Det var ett rent överlevnadsbidrag tillsammans med bidraget från stiftet. Under en period pausades även vissa tillsynsavgifter. Kommunen gjorde också stödköp, som lunchkuponger här hos oss, åt sina anställda.

Församlingar som ställt om resandet från utlandet till Sverige, har upptäckt stiftsgårdarna allt mer, säger Pelle Sundelin.

– Nacka församling kom hit med en grupp konfirmander på höstlovet i fjol och ska göra samma sak igen. Indirekt är ju alla svenskkyrkliga aktörer delägare i våra stiftsgårdar. Väljer du något annat, saboterar du både din egen gård och gynnar konkurrenterna. Det blir dubbelt fel.

– Jag tror att det här kan leda till att vi upptäcker vad vi har i Sverige och vilka kyrkliga gårdar man kan resa till.

Fakta: Stiftsgårdarna Åkersberg och Södra Hoka

Ligger båda i Lunds stift. Erbjuder program, aktiviteter, läger och helgfirande i egen regi och i samverkan.
Familjeläger erbjuds för familjer med barn upp till 16 år, läger för familjer i sorg, pensionatsdagar för ålderspensionärer och personer med sjukersättning, måbra-dagar för personer i långtidssjukskrivning och sjukersättning.
Boende och konferens för allmänhet och församlingar.