Hemlig låda öppnades efter 98 år - skrämmande sammanträffande

Älvdalen kyrka

Under söndagens mässa hade det gått hundra år sedan trälådan spikades igen av snickaren Backu Anders Andersson. Kyrkoherde Karolina Pernling plockar här ut föremålen. Omkring två hundra personer var på plats och en del följde det hela direktsänt via församlingens sändning. Foto: Carina Wallin

Många ville vara med när kyrkoherden Karolina Pernling öppnade den trälåda som snickaren Backu Anders Andersson förseglade 1925 i Älvdalens kyrka.

Kyrkans Tidning har tidigare skrivit om när Stockholms domkyrkoförsamling bjöd in till ceremoni för att öppna tidskapslar. 

Nu har ännu en tidskapsel öppnats. Denna gång var platsen Älvdalens kyrka.

Fullt i Älvdalens kyrka   

Snickaren Backu Anders Andersson hade fått uppdraget att snickra ihop en låda som den dåvarande kyrkoherden i Älvdalen, Fredrik Haglund, sedan skulle fylla med föremål och förvara till eftervärlden. På trälocket fanns instruktioner gällande när lådan som tidigast fick öppnas. 

Denna låda får öppnas år 2023 av kyrkoherden vid Elfdalens kyrka. 

Förra söndagen var det dags. Närmare 200 kyrkobesökare hade lockats till högmässan på Jungfru Marie bebådelsedag. Då hade det gått 98 år sedan locket skruvades på 1925. Insamlingen av föremålen pågick mellan 1922-1925. 

Det blev enligt önskemålet församlingens kyrkoherde, Karolina Pernling, som öppnade upp lådan.

Hur kändes det att öppna lådan när du inte visste vad du kunde vänta dig? 

- Liter nervöst och väldigt pirrigt. 

Älvdalens kyrka

En del av lådans innehåll som bland annat bestod av brev, frimärken och mynt. Foto: Carina Wallin

Brev med hälsning från tidigare kyrkoherden 

En liten aning hade Karolina Pernling om lådans innehåll eftersom man tidigare hade vickat lite på den. Till exempel hade hon rätt i att det var mynt som skramlade till. 

I övrigt var lådan innehåll sådant som fångade in tidsandan och kyrkohistoria; bland annat brev från 1871, mycket frimärken, stämplar, sedelbuntar, annonstidningar, en affisch om hjälp till behövande och en arbetsbeskrivning för kyrkoreparationen i Älvdalen 1903. 

Vad innehållet faktiskt kan vara värt behöver kollas närmare på av sakkunniga. Det behövs dessutom hjälp med att kunna läsa skrivstilen. Men redan dagen efter hade fler pusselbitar fallit på plats. 

- När vi har tittat på innehållet igen har vi hittat ett brev som det står att jag ska öppna. Det är alltså en hälsning från den dåvarande kyrkoherden Fredrik Haglund till den nuvarande kyrkoherden. Nu har vi fått det här ännu mer förklarat för oss, säger Karolina Pernling.

Uppmaningen och sammanträffandet

Hon berättar att den tidigare kyrkoherden lagt ner sådant i lådan som han vill förvara för eftervärlden. I brevet fanns både en uppmaning och ett obehagligt sammanträffande:

- Uppmaningen var att jag ska fortsätta med arbetet att hjälpa människor i nöd och fortsätta sprida evangeliet om Jesus. Lite skrämmande var en tidningsartikel där det stod om "Sovjets enorma krigsrustningar".

- Det är på något sätt fint att se att vår församling då inte skiljde sig så mycket från vår församling idag, även om tiden var annorlunda så klart. Men frågorna kändes ganska likartade.

Ska fylla en ny låda till framtiden

Nu ska allt innehåll sorteras och sedan är tanken att det på något sätt ska ställas ut i kyrkan så allmänheten kan ta del av det. Innan dess behöver föremålen värderas och brev översättas. 

Sedan är tanken att göra en ny låda som lämnas till efterlevande. 

- Vi ska hjälpas åt med insamlingsarbetet. Det känns jättespännande.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Skara stift
Visby stift
Stockholms stift
Skara stift
Strängnäs stift