Spansk lag krävde omstart av kaféet

Nystart för Svenska kyrkan Teneriffa med ekonomi åt rätt håll och stabil personalsituation. Fr v Fredrik Juul, Anna Juul, Ewa Monikander och Erika Raunama. Foto: Eva Kihlström

Lokal lagstiftning satte stopp för ungdomsvolontärer i Svenska kyrkan i Los Cristianos. Två år senare har församlingsverksamheten hämtat sig.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Nystart för Svenska kyrkan Teneriffa med ekonomi åt rätt håll och stabil personalsituation. Fr v Fredrik Juul, Anna Juul, Ewa Monikander och Erika Raunama. Foto: Eva Kihlström

För två år sedan satte spansk lagstiftning stopp för ungdomsvolontärer i kyrkan och personalstyrkan minskades därmed från nio till fem. Något Kyrkans Tidning berättade om då.

Kaféet, som är hjärtat i verksamheten, fick byggas om för att drivas på affärsmässig basis. Under tiden hölls kyrkan stängd i nästan ett halvår. Numera sköter tre lokalt anställda, plus husmor Erika Raunama, kaféet. Omsättningen är budgeterad till 75 000 euro, närmare 800 000 kronor, för 2019 – första året då allt går för full styrka.

Hur går det ekonomiskt?

– Vi verkar klara budgeten för kaféet i år, säger kyrkoherde Fredrik Juul.

Fredrik och Anna Juul, som varit i Los Cristianos sedan årsskiftet, gläder sig åt att arbetet nu rullar på som vanligt med full personalstyrka.

– Vår nya kantor Ewa Monikander är på plats från och med i höst. Trenden är positiv både vad gäller antal besökare och känslan i församlingen, säger Fredrik Juul.

Även kyrkorådets ordförande Sven-Åke Andersson är försiktigt optimistisk inför framtiden även om osäkerhetsfaktorer som stigande euro, politisk oro och flygdebatt finns.

– Kaféet är viktigt för våra intäkter, säger han. Vi hoppas på en fin höst- och vintersäsong. Det går åt rätt håll med raska steg.

Ett fantastiskt läge, mitt på strandpromenaden i turiststaden Los Cristianos, gör förstås sitt till. Under högsäsong kommer 300–400 personer till kyrkan varje dag. Resandeströmmen tar ordentlig fart i november för att sen hålla i sig fram till påsk. Uppskattningsvis 50 000 personer besöker kyrkan varje år.

Har de stora omställningarna gått friktionsfritt?

– Nja, det blev ett ganska abrupt läge för två år sedan med olika läger i församlingen, men det verkar som om alla nu accepterat att kaféet måste drivas på kommersiell grund, säger Sven-Åke Andersson.

– Därutöver hade vi också en tuff tid med avhopp, byte av präster, sjukskrivningar och vikarier under lång tid. Så vi gläds åt att nuvarande prästpar och kantor är kontrakterade på fem år, det behövs för kontinuitet och stabilitet.

Hur blir det med ungdomsvolontärer i framtiden?

– Många saknar inslaget av ungdomar i kyrkan och kontakten över generationsgränserna som det gav, säger Sven-Åke Andersson. Vi tittar på en lösning, kanske i form av stipendier, för att på nytt få hit unga som vill se hur en kyrka utomlands fungerar. Nästa år sker den juridiska genomgången för utlandskyrkan i Spanien och då hoppas vi få klarhet i dessa frågor.

Vad går bäst i kaféet?

– Kanelbullar! De är utlandskyrkans varumärke och går inte att slå, säger husmor Erika Raunama.

Utlandschef Lena Brolin som besökte kyrkan 26–27 oktober för att utbilda kyrkorådet berömde verksamheten.

– Det är roligt att vara tillbaka igen och se hur väl allt fungerar, sa hon. Här finns framtidsvisioner och många idéer om hur man ska fortsätta vara kyrka.