Sparpaket väntar för Church of England i pandemins spår

Ett 90-tal personer deltog i juldagens mässa i katedralen i Canterbury, som har plats för 2 000 besökare. Foto: TT

Nära 1,6 miljarder i minskade inkomster. Det är den coronaeffekt som Church of England står inför, efter inställda gudstjänster, dop, bröllop och begravningar. För att klara av den ekonomiska krisen krävs omfattande besparingar. Färre biskopar, effektivare stift, sammanslagna församlingar och kyrkor utan egen avlönad präst är förslag som kommit upp.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Ett 90-tal personer deltog i juldagens mässa i katedralen i Canterbury, som har plats för 2 000 besökare. Foto: TT

Church of England är hårt drabbat av pandemin. Under de veckor, från slutet av mars till mitten av juni, då alla fysiska gudstjänster var inställda på initiativ av ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, förlorade kyrkan miljoner i kollekt.

I kombination med att man inte kunnat ta ut avgifter för bröllop, dop eller begravningar som man brukar, står Church of England nu inför ett inkomsttapp på 1,6 miljarder. Det skriver Daily Mail, och hänvisar till insatta källor som talar om ett omfattande sparprogram för att effektivisera de 42 stiften.

Det har talats om att minska antalet församlingar, genom sammanslagningar, från 12 500 till 9 000 och det spekuleras i att många av de mindre av dem inte längre skulle ha råd med avlönade präster. Alternativen kan vara att församlingsborna själva finansierar en prästlön, eller att församlingsprästen försörjer sig genom en annan anställning. 

Redan i våras, vid ett biskopsmöte i maj, talades det om omstruktureringar, bland annat en kartläggning av vilka av Engelska kyrkans 42 katedraler och omkring 16 000 kyrkor som verkligen behövs, i en tid då kyrkobesökarna blir färre och färre. Då förnekade man dock att det fanns konkreta planer på nedskärningar.

– Church of England har tittat på antalet stift och deras storlek de senaste tio åren. Den pågående pandemin har bara flyttat fram frågan på dagordningen lite grann, sa ärkebiskopen av York, Stephen Cottrell, då.

I februari väntas den officiella rapporten om det ekonomiska läget i Church of England, och eventuella sparpaket, läggas fram. I juli samlas generalsynoden för att rösta om förslaget.