Stadsmissionens fattigdomsrapport för 2023 visar på en oroande utveckling: Matfattigdomen tycks öka och den drabbar nya grupper i Sverige. Undersökningen har gjorts tillsammans med Marie Cederschiöld högskola.
Redan under pandemin mötte stadsmissionerna fler personer som inte hade råd att förse sig med tillräcklig mat och inte hade råd att införskaffa nya kläder. Jonas Wihlstrand, generalsekreterare för Sveriges stadsmissioner, berättar att inflationen och ökade matpriser har blivit ett ytterligare hårt slag mot många.
Arbetare i fattigdom
– Bilden av de hjälpsökande har förändrats, nu är det fler arbetande fattiga vilket gör mig förtvivlad. Det är helt otroligt att folk som jobbar inom vård och omsorg kommer hit, säger han.
I dag ägnar Stadsmissionen 72 procent av sina insatser åt matstöd. De öppnar fler sociala matbutiker och antalet kunderna ökar. Jonas Wihlstrand berättar att de nyare målgrupperna exempelvis är studerande, barnfamiljer, ensamstående och pensionärer. I butikerna kan de med låg inkomst köpa mat till rabatterat pris.
På FN:s internationella fattigdomsdag den 17 oktober håller Stadsmissionen i ett seminarium där företrädare för Sveriges kommuner och regioner (SKR), riksdagens socialutskott och lokalpolitiker i Stockholm deltar. Stadsmissionen vill ställa krav på politiken:
– Vi kräver en fattigdomsutredning över hur det ser ut i verkligheten. Hur fattig får man lov att bli? Vi har en välfärd i gungning.
Färre med försörjningsstöd
Enligt SCB:s statistik minskade antalet personer i ekonomisk utsatthet från år 2020 till 2021 till 6,2 procent. Färre uppbar försörjningsstöd. Statistiken för 2022 kommer i början av 2024 men enligt Socialstyrelsen minskade antalet personer med försörjningsstöd även under 2022.
Jonas Wihlstrand ser positivt på den utvecklingen men lyfter att Stadsmissionen och de andra aktörer han möter, exempelvis Svenska kyrkan, ser att flera arbetande personer lider av ökade matpriser.
– Vi hör det vi hör och vi ska inte bara ropa grattis och halleluja över att färre får försörjningsstöd. Vi har ett samhällskontrakt som säger att om du jobbar ska du kunna leva på det.