Norge och Finland har, som enda länder i Europa, ett sjunkande antal hemlösa under 2000-talet. I båda länderna finns nationella strategier för att minska hemlöshet och i Finland utgör sociala bostäder 50 procent av landets hyreslägenheter.
Stadsmissionen pekar i sin rapport på problematiken kring att det inte finns nationella riktlinjer för hur hemlöshet ska mätas. Socialstyrelsens mätning görs bara var sjätte år och visar stora skillnader jämfört med kommunernas mätningar. Dessutom samlas uppgifterna in på olika sätt och kommunerna bestämmer själva vilka som ska räknas in i begreppet hemlöshet.
Stadsmissionen vill nu se en satsning på ett kompetenscenter för sociala bostadslösningar där Boverket och SKL, Sveriges kommuner och landsting, skulle kunna stå som huvudmän. Centret skulle utgöra kunskapsbas för försöksprojekt med sociala bostäder och även kunna göra utvärderingar av dem.
Stadsmissionen vill också att det ska lagstiftas om en nationell tak över huvudet-garanti. Idag finns tak över huvudet-garanti i många kommuner men det finns inga gemensamma regler för hur denna garanti ska se ut.
Stadsmissionen kräver att alla kommuner ska använda sig av Bostad först-modellen. Bostad först innebär att ett hyreskontrakt inte är villkorat, utan insatser ges på frivillig- och behovsbasis. Den boende står själv på kontraktet och följer samma regler som övriga hyresgäster men det finns inga krav från verksamhetens sida på exempelvis drogfrihet.
Enligt rapporten har närmare 85 procent av dem som ingick i programmet kvar sin bostad efter 5 år, att jämföra med 30–40 procent av dem som befinner sig i olika boendetrappor.
Övriga förslag från Stadsmissionen är bland annat att förstärka bostadsbidraget så att det omfattar alla samhällsgrupper med låga inkomster och att samtliga allmännyttiga bostadsbolag i landet slopar inkomstkrav på sina hyresgäster.