Stadsmissionen lämnar kyrkans lokaler efter 30 år

Skåne stadsmission kommer inte längre hyra sina lokaler av Svenska kyrkan. Foto: Skåne stadsmission.

Det nuvarande hyresavtalet är uppsagt och parterna har inte kunnat enas om en ersättningslokal. ”Olyckligt att vi hamnade långt ifrån varandra," säger Carina Brorman på Skåne stadsmission.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Lunds stift

Skåne stadsmission kommer inte längre hyra sina lokaler av Svenska kyrkan. Foto: Skåne stadsmission.

I Skåne stadsmissions lokaler på Korsgatan/Malmgatan finns både kafé och öppen verksamhet, en hälsocentral och kansli. För två år sedan sade Malmö pastorat upp Stadsmissionen som hyresgäst. Sedan dess har en lång och utdragen förhandlingsprocess pågått.

Vi har varit överens med Malmö pastorat om att lokalerna är undermåliga och i behov av renovering, säger Carina Brorman, ordförande för Skåne Stadsmission.

Vill inte dela lokal

I samband med uppsägningen erbjöd Malmö pastorat Stadsmissionen att flytta till S:ta Maria kyrka. Men det tackade organisationen nej till. Dels menade man att den marknadshyra som pastoratet begärde var för hög, dels att lokalerna inte fungerade för deras behov. I S:ta Maria kyrka finns pastoratets egen diakonicentral och kaféverksamhet.

– Det här är vår kärnverksamhet och vi måste ha en stark och tydlig identitet. Vi har aldrig tänkt att vi ska dela lokaler med andra, säger Carina Brorman. 

– Vi samarbetar gärna med kyrkan, men i det här fallet handlar det om väldigt lika verksamheter och det blir många frågor som är svåra att lösa. 

Hittat ny hyresvärd

Från början skulle Stadsmissionen behöva flytta ut redan i slutet av 2023. Men efter medling i hyresnämnden förlängdes det till den 31 maj 2024. Nu har parterna kommit överens om att Stadsmissionen får stanna ytterligare en tid. Den sociala verksamheten kan vara kvar till den 31 mars 2025 och kanslidelen till den 31 oktober i år. 

Carina Brorman, ordförande för Skåne stadsmission. Foto: Foto: Apelöga Bildbyrå

Carina Brorman berättar att det är på väg att lösa sig med nya lokaler för hela verksamheten. Men det blir med annan fastighetsägare än Svenska kyrkan som hyresvärd.

– Lund stift och Malmö pastorat är våra huvudmän och kyrkan var den som en gång startade Skåne Stadsmission. Därför tycker vi att det är väldigt olyckligt att vi under en period hamnade långt ifrån varandra i diskussionerna. Men nu känner vi från styrelsen och ledningens sida att det här är rätt väg att gå. 

Hur är relationen med pastoratet i dag?

– Jag hoppas och tror att den fortsatt är bra. Vår styrelse består av representanter från stiftet och pastoratet. Men det har aldrig varit tvekan om att vi måste göra det som är bäst för Stadsmissionen och kyrkan måste göra det som är bäst för dem. 

"Stadsmissionen viktig för Malmö"

Malmö pastorats kyrkoherde Gunilla Hallonsten säger att pastoratet kommer fortsätta samarbeta med och hjälpa Skåne stadsmission på andra sätt. Bland annat genom ekonomiskt bidrag.

– Vi kommer vilja stödja och samverka med Stadsmissionen på längre sikt och ser deras verksamhet som avgörande och viktig för Malmö och Skåne.

Det talas ofta om att kyrkan har för många fastigheter, hur kommer det sig att man inte kunde hitta någon lokal till Stadsmissionen inom pastoratet?

– Det har vi gjort. Det är Mariakyrkan. Vi har sett att den skulle kunna vara en lämplig ersättningslokal. Sedan kan Stadsmissionen under den här processen ha fått andra erbjudanden som är bättre för dem och då respekterar vi det.

Kan bli hyreslägenheter

I våras blev det klart att S:t Petri gamla församlingshus i centrala Malmö kommer att göras om till hyreslägenheter. Det ska utredas om även fastigheten på Malmgatan kan bli hyreslägenheter.

Vad bedömer Malmö pastorat att man kan tjäna på en sådan affär?

– Vi har inte påbörjat utredningen om hur fastigheten ska kunna användas än. Jag vill inte föregripa processen utan låta utredningen göras och förtroendevalda ta beslut om vad fastigheten ska användas till, säger Gunilla Hallonsten.