Ställa in eller om – pandemin har mötts på olika sätt i stiften

I Stora kyrkan i Östersund, Härnösands stift, fortsatte man att fira gudstjänst under pandemin. Dessutom öppnade man kyrkan för dem som ville på söndagseftermiddagarna. Foto: Sandra Lee Pettersson

Svenska kyrkans verksamhetsstatistik 2020 visar på stora skillnader mellan stiften. Både när det gäller hur många gudstjänster som firats och i vilken utsträckning barn- och vuxenverksamheten upprätthållits.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
I Stora kyrkan i Östersund, Härnösands stift, fortsatte man att fira gudstjänst under pandemin. Dessutom öppnade man kyrkan för dem som ville på söndagseftermiddagarna. Foto: Sandra Lee Pettersson

– Man skulle kunnat tro att där smittspridningen har varit högst där har flest ställts in. Men så ser det inte ut. Det vi kan se i statistiken är att församlingarna har mött pandemin på olika sätt i de olika stiften, det tycker jag är intressant, säger Pernilla Jonsson, analys- och forskningschef på kyrkokansliet.

Hon påpekar dock att statistiken speglar församlingslivet sämre än vanligt då verksamheten varit i så stor förändring.

– Innovationer i verksamheten har ibland varit svåra att fånga i befintliga kategorier.

Huvudgudstjänsterna minskade minst i Visby och Härnösands stift. I Visby bara med tre procent.

– När pandemin började var biskopen här mycket tydlig med att vi ska fortsätta fira gudstjänst på de sätt som går. Nästan alla församlingar har fortsatt med fysiska gudstjänster, vi har snarare firat fler än vanligt efter åttapersonersregeln, säger Annika Hakalax, stiftsprost i Visby stift.

Gudstjänsterna sammantaget (huvudgudstjänster och andra gudstjänster, utom kyrkliga handlingar) minskade minst i Växjö och Härnösands stift och mest i Karlstads, Göteborgs och Västerås stift.

– Vi var tidiga med att ställa om gudstjänstfirandet till att bli digitalt, det tror jag påverkade statistiken. I början tror jag att många inte statistikförde de digitala gudstjänsterna, säger Unni Wiig Sandberg, stiftsadjunkt för gudstjänstutveckling, Västerås stift.

Källa: Svenska Kyrkans verksamhetsstatistik 2020

Hon tror att övergången till det digitala också kan ha inneburit färre gudstjänster.

– I Västerås pastorat vet jag att man turades om att sända söndagsgudstjänst från någon av församlingarna där man tidigare hade firat fyra.

– Man kan också ha förenklat vissa gudstjänster för att anpassa dem till nätet, och sett dem mer som andakter. Men det är en gissning.

När det gäller vuxenverksamheten i kyrkan minskade medlemmar i grupper och besökarna i öppen verksamhet minst i Linköpings stift och mest i Växjö och Visby stift.

Medlemmar och besökare i barnverksamheten minskade minst i Visby stift och mest i Växjö och Västerås stift.

Visby är alltså det stift där barnverksamheten minskade minst och ett av stiften där vuxenverksamheten minskade mest.

Samtidigt är Visby det enda stift där medlemmar i regelbundna barn- och vuxengrupper ser ut att ha ökat något under 2020. Väskinde församling i Norra Gotlands pastorat står för ökningen.

– Generellt satsar vi mycket på barnen. Vi har ett stort ungdomsarbete som aldrig varit större än nu. Många konfirmander väljer att vara kvar och utbilda sig till unga ledare. Det tror jag har slagit igenom, säger Martina Åkeson Wollbo, kyrkoherde i Norra Gotlands pastorat.

– Öppen verksamhet för barn och föräldrar har ställts in. Men många har hållit igång barngrupperna. Jag har duktig och påhittig personal som har gjort filmer till barnen, pysselkassar för avhämtning och vi har haft en barnkör på Zoom vet jag. Vuxengrupperna har vi däremot inte träffat alls.

Martina Åkeson Wollbo tror att en orsak till att Visby stift sticker ut i statistiken kan ha att göra med hur man fört statistik. I Norra Gotlands pastorat har till exempel barnen som tipsats om pastoratets filmer räknats som medlemmar i barngrupper.

– Det kan vara så att vi har gjort nyskapande grejer som har kommit med i statistiken.

Fakta: Gudstjänster 2019 –2020 förändring

Huvudgudstjänster och andra gudstjänster, exklusive kyrkliga handlingar:

  • Karlstads stift -42 %
  • Västerås stift -37 %
  • Göteborgs stift -31 %
  • Stockholms stift -25 %
  • Luleå stift -25 %
  • Skara stift -22 %
  • Uppsala stift -21 %
  • Lunds stift -18 %
  • Visby stift -18 %
  • Strängnäs stift -17 %
  • Linköpings stift -17 %
  • Härnösand stift -13 %
  • Växjö stift -9 %

Källa: Svenska kyrkans verksamhetsstatistik 2020