Bibliska figurer kommer ursprungligen från Schweiz, där en dominikanersyster i början av 1960-talet fick i uppdrag att utveckla en julkrubba som alla kunde göra själva. Med ståltråd och trämassa tog hon fram enkla figurer som först kallades just krubbfigurer. Snart stod det klart att de kunde användas året runt. Numera kallas de Bibliska figurer Schwarzenberg, och till Sverige kom de i slutet på 1990-talet.
Jaya Roos gick den första kursen i maj 1998, och har sedan dess arbetat med metoden.
– Jag har kontinuerigt haft kurser i församlingar. Med åtta deltagare som på tre dagar hinner göra två figurer var, plus en som jag gör, har man efter en utbildningshelg 17 figurer att arbeta med, säger hon.
I slutet på januari var det dags att ta ytterligare ett steg. Då utbildades för första gången nya kursledare.
– Nu kan de själva ge kurser och använda metoden i sina församlingar, säger Jaya Roos.
De bibliska figurerna är enkla och utan ansikte. I stället får deras hållning uttrycka känslor.
– De går att använda i all undervisning – för barn och konfirmander, traditionella andakter och gudstjänster. De är bra på äldreboenden, om man har lite svårt att höra vad om sägs kan man vila blicken på scenen.
Jaya Roos jämför med gamla tiders takmålningar.
– Nu har vi bara flyttat ner scenen till ett bord. Det är en meditativ, kreativ bibelstudiemetod, där man ställer upp en scen utifrån en bibeltext. I en lång text kan man frysa en vers i scenen.
Det meditativa gäller även den som gör figurerna. För även om en figur kan få gestalta olika personer i olika scener, tillverkar den som gör den alltid en viss person.
– Man gör inte vem som helst, utan man gör en person. Och innan har man läst på. Vi pratar om och diskuterar vem det är man ska göra.
Därför tillverkas inte heller figurer för försäljning, utan de görs enbart av de som ska använda dem.
– Vi vill att det ska landa hos de människor som också gör figurerna, som har pratat om personen, säger Jaya Roos.