"Det är lätt att hamna i fara om man blir för högljudd"

Biskop Karin Johannesson

Efter sitt besök i Zimbabwe säger biskop Karin Johannesson att det finns mycket att lära av deras sätt "att kombinera handling, gemenskap och förkunnelse" då detta enligt henne skapar vägar in i församlingslivet. Foto: Erik Berggren

Kyrkan i Zimbabwe mår antagligen bättre än vad vi skulle göra i samma situation, säger biskop Karin Johannesson, som besökte ett land i ekonomisk kris och med växande motsättningar.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Biskop
Biskop Karin Johannesson

Efter sitt besök i Zimbabwe säger biskop Karin Johannesson att det finns mycket att lära av deras sätt "att kombinera handling, gemenskap och förkunnelse" då detta enligt henne skapar vägar in i församlingslivet. Foto: Erik Berggren

– De människor jag mötte i kyrkan var vänliga, uppmuntrande och initiativrika. Trots att de befann sig i svår ekonomisk situation med en arbetslöshet på mellan 80 och 90 procent, hade de ändå ett gott hopp. Och mycket i samhället fungerade oväntat bra.

Enligt Världsbanken, präglas landet av inflation, låg ekonomisk tillväxt, låg produktion i jordbruket och risker kopplade till klimatförändringarna.

– Kyrkans folk håller ihop och hjälper varandra. De talade ofta om sin resiliens, sin motståndskraft och uthållighet, och om att de är lösningsfokuserade även om mycket inte fungerar.

Bristande respekt för mänskliga rättigheter

Men den största oron är inte ekonomin, utan parlamentsvalet som ska hållas sommaren 2023.

– Många befarar att det ska förstärka och förvärra de motsättningar som redan finns mellan folkgrupper i Zimbabwe.

Regeringens respekt för de mänskliga rättigheterna brister, enligt Amnesty international. De som ifrågasätter styret, politiska aktivister, demonstranter och journalister har fängslats och i vissa fall dödats. Många människor har fördrivits från sina egendomar, och sjukvården är underfinansierad, skriver Amnesty international om Zimbabwe.

Biskop Karin Johannesson

Biskop Karin Johannesson besökte Thusanang, ett projekt som Zimbabwes evangelisk-lutherska kyrka driver för att stödja hiv-positiva och ge upplysning om hiv. Foto: Erik Berggren

– Kyrkorna agerar i samhället, men det är lätt att hamna i fara om man blir för högljudd. Både biskoparna och företrädare för MR-organisationer som beskrev balansgången mellan att tala och att undvika att utsätta sig för risker.

Starka band till systerkyrkan Svenska kyrkan

Det ekumeniska Zimbabwes kristna råd, som har ett 30-tal medlemskyrkor försöker driva kyrkornas frågor gemensamt, för att skapa en styrka i gemenskapen.

– Inför valet är det en prioritet att samarbeta med de andra kyrkorna och att driva demokratifrågorna och respekten för de mänskliga rättigheterna tillsammans. Och de hoppas att vi i världen utanför landet, ska vara med dem och följa utvecklingen.

Zimbabwes Evangelisk-lutherska kyrka har kvar starka band till systerkyrkan Svenska kyrkan, och minnet av kontakterna med Svenska kyrkans och dess engagemang lever, säger hon.

Vilket är ditt starkaste intryck av besöket?

– Att se de levande församlingarna, som vill göra en insats i landets svåra situation, kvinnor som samlar in pengar för att stödja skolor och särskilt möjligheten för flickor att få utbildning.

– Vi kan lära oss av deras sätt att kombinera handling, gemenskap och förkunnelse, för det skapar konkreta vägar in i församlingslivet. De står upp för det de tror och står för, i en svår ­situation.

Fakta: ELCZ

  • Evangelisk-lutherska kyrkan i Zimbabwe grundades 1903 av missionärer från Svenska kyrkans mission och Natal i Sydafrika.
  • Kyrkan blev självständig 1963.
  • Medlemsantalet är omkring 300 000, enligt LVF.
  • Kyrkan har fyra sjukhus, en sjuksköterskeskola, och elva skolor, varav nio är anpassade för syn- och hörselskadade.