Starka uttalanden om krig och kriser när Europas kyrkor samlades

Kriget i Ukraina stod i fokus under Konferensen för Europas kyrkor (Kek) där 113 kyrkor samlades: Albin Hillert/CEC

 Foto: Albin Hillert

"Som kyrkor är vi ju enormt engagerade tillsammans om vi kan hitta det vi kan jobba för. Vi grundar vårt agerande och vår röst som kyrkor och ekumenisk gemenskap i tro och teologiska överväganden, och att vi behöver arbeta tillsammans när människor drunknar och det råder krig.", säger Karin Sarja, nyvald styrelseledamot för Svenska kyrkan i KEK, Konferensen för Europas kyrkor, som höll sitt möte i Tallinn 14–19 juni.

 

 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Kriget i Ukraina stod i fokus under Konferensen för Europas kyrkor (Kek) där 113 kyrkor samlades: Albin Hillert/CEC

 Foto: Albin Hillert

Det var 113 kyrkor från hela Europa som samlades till möte i Tallinn för att staka ut vägen för sitt gemensamma arbete de kommande fem åren.

Peter Lindvall

– Det var första gången jag var i det här sammanhanget och det var fantastiskt att få möta människor från kyrkor i  Europa och sjunga och be tillsammans. Det som diskuterades är väldigt viktiga frågor, vi behöver vara en röst och måste mötas. Det är svåra tider, säger Karin Sarja, nyvald ledamot i KEK:s styrelse.

Karin Sarja är chef för avdelningen för kyrkoliv på kyrkokansliet.

– Mina förväntningar på mötet besannades när det gäller vikten av att komma samman och dela erfarenheter och att dela det som är vårt ansvar, säger Peter Lindvall, chef för enheten för pastoral utveckling med ekumenik på kyrkokansliet. 

Stödja Ukraina

Däremot önskar han att KEK skulle kunna göra ännu mer av sin roll för att påverka EU och andra beslutande organ.

– Vid ett sådant här möte blir det väldigt många önskemål. Jag hoppas att styrelsen framöver kan arbeta för att prioritera i arbetet och bli en stark påverkansaktör. 

Karin Sarja

"Det är viktigt med mångfald i styrelsen vad gäller ålder, kön och vigda och inte vigda. Nu blev vi fler kvinnor och det är vi stolta och glada över. Det är inte självklart i de här sammanhangen Nu blev vi fler kvinnor och det är vi är stolta och glada över", säger Karin Sarja från Svenska kyrkan som är ny i KEK:s styrelse. Foto: Magnus Aronson/IKON

Under konferensen gjordes tre uttalanden som handlade om kriget i Ukraina, klimatkrisen och migrationen.

Konferensen uppmanade kyrkor, regeringar och det civila samhället att stödja Ukrainas motstånd mot Rysslands angrepp. Deltagarna under konferensen fick lyssna till flera starka vittnesmål.

Sviatlana Tsikhanouskaya oppositionsledare i Belarus talade om att kyrkors uppdrag är att hela tiden prata för fred. Hon betonade också att vårt mål inte är att vinna ett krig, utan att vinna fred, berättar Karin Sarja.

Inga ryska kyrkor

– Det gavs mycket uppmärksamhet till Ukraina vilket ju är oerhört viktigt när vi samlas den europeiska kontexten och det lyftes av flera huvudtalare. En av panelerna talade mycket om Ukraina och kriget, fanns personer från Ryssland även om det inte kom någon representant från de ryska kyrkor som är med i KEK, säger Peter Lindvall.

I uttalandet kring Ukraina nämns även de kyrkor som bidrar till konflikten och lidandet med en uppmaning om att i stället arbeta för fred, rättvisa och sanning och mänskliga rättigheter.

Detta är något som även vår ärkebiskop Martin var tydlig med häromdagen. Det är ett orättfärdigt krig och kyrkor som har en annan uppfattning som patriarken Kirill av Moskva har fel. Som kyrkor måste vi stå för mänskliga rättigheter, kommenterar Karin Sarja uttalandet.

Hävda människovärde

Det andra uttalandet handlar om migration. Här påtalas att Jesus uppmanar oss att ta hand om främlingen, vår granne, den andre. Vidare beskrevs i uttalandet ett avstånd från språkbruk som avhumaniserar människor på flykt. Mitt under konferensen kom budet om att 500 flyktingar drunknade vid Greklands kust.

– Det blev mycket starkt när Patriark Bartholomeus inledde sitt tal att vi alla reste oss upp och höll en tyst minut för de som dött i Medelhavet, berättar Karin Sarja.

Just migrantsituationen är viktig för kyrkorna, säger Peter Lindvall:

– Ja, här har vi ett tydligt ansvar att hävda rättvisa och varje människas värdighet. Vi har både ett ansvar att säga detta och att finnas med som resurs och kyrkorna i inte minst gränsområdena gör stora insatser.

Uppgift att inspirera

Klimatet stod i fokus i konferensens tredje uttalande.

– Det grundas på ett teologiskt övervägande, Gud har skapat universum och allt levande är en gåva som vi ska ta vara på. Det handlar om att påverka ekonomiska och politiska strukturer men vi kan var och en arbeta med livsstilsförändringar och kyrkornas uppgift är att inspirera till det. Inte moralisera, men inspirera, säger Peter Lindvall.

Både Peter Lindwall och Karin Sarja tror att mötet mellan kyrkor och uttalanden som görs kan göra skillnad.

– Vi alla som var där får bära med oss möten och budskap och på det sättet verka för att det blir ringar på vattnet, säger Karin. Hon ser fram emot arbetet i styrelsen där hon tror att Svenska kyrkan har en del att inspirera andra kyrkor när det gäller till exempel klimatarbete.

Förmedla hopp

– Svenska kyrkan är resursstark, men vi behöver också lyssna på andra och lära av dem. Hur det är att vara kyrka i minoritet, leva i krig och annan utsatthet. Det måste vi ha en stor ödmjukhet inför.

Peter Lindvall vill påminna om att kyrkorna, trots en mörk tid har en speciell roll.

– Kyrkan har en världsvid gemenskap där vi kan samarbeta men också peka på hoppet. Vi vet att livet är starkare än döden, säger Peter Lindwall.

Fakta: Konferensen för Europas kyrkor

  • Består av 113 protestantiska, ortodoxa och anglikanska kyrkor från hela Europa.
  • Heter på engelska Conference of European churches, CEC. 
  • KEK bildades 1959. Bildandet var en del av ett fredarbete och blev en bro mellan Öst och Väst under Kalla kriget.
  • “Det ursprungliga uppdraget bär oss framåt i dag, när vi fortsätter att arbeta för ett humant, socialt och hållbart Europa i fred med sig självt och sina grannar” skriver KEK på sin webbplats. 
  • KEK har generalförsamling var femte år. Den 14–19  juni 2023 hölls den i Tallinn, Estland. Årets generalförsamling hade temat “Under God’s blessing – shaping the future

Källa: CEC