Staten säljer kyrkor – så reagerar församlingarna

Araslövs gamla kyrka och Brunneby kyrka, båda medeltida, är till salu när Statens fastighetsverk vill minska sitt fastighetsbestånd. Foto: Wikimedia commons

Två medeltidskyrkor finns nu till salu. I Araslövs gamla kyrka har Svenska kyrkan verksamhet under sommaren.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Kulturarv

Araslövs gamla kyrka och Brunneby kyrka, båda medeltida, är till salu när Statens fastighetsverk vill minska sitt fastighetsbestånd. Foto: Wikimedia commons

Staten äger en stor mängd fastigheter, däribland kyrkor. Statens fastighetsverk ser kontinuerligt över fastighetsbeståndet och har i uppdrag att sälja sådana som inte längre används eller som inte bedöms ha tillräckligt högt kulturhistoriskt värde.

Två kyrkor till salu

Nu finns ett stort antal fastigheter till salu, bland annat slott och kyrkor, vilket Svenska Dagbladet var först med att rapportera om. De två kyrkorna är Araslövs gamla kyrka utanför Kristianstad och Brunneby kyrka utanför Motala. 

Kyrkan i Araslöv är en tegelkyrka som nämns i skrift redan på 1300-talet, och den kan ursprungligen ha varit en gårdskyrka. Den har sedan använts som magasin och under 1800-talet även som bostad för statare. Kyrkan restaurades 1959, men är inte återställd till ursprungligt skick.

Gudstjänst på midsommar

Anders Lindow

Araslövs församling använder kyrkan för viss sommarverksamhet.

- Vi brukar ha en gudstjänst där på midsommar och en musikkväll vid kyrkoruinen, säger kyrkoherden Anders Lindow.

Kommer ni att köpa kyrkan?

- Vi ska prata om kyrkan under nästa kyrkorådsmöte, men för mig är det helt otänkbart att vi skulle ta över. Vi har redan tre medeltidskyrkor, säger han.

Kyrkan blev brännvinsdestilleri

Brunneby kyrka ligger inom Borensbergs pastorats gränser. Kyrkan uppfördes 1269 och den användes som kyrka in på 1800-talet, då den blev för liten. Sedan fick den tjäna som brännvinsdestilleri och spannmålsmagasin. Under 1960-talet engagerade sig bland andra kung Gustav VI Adolf för att kyrkan skulle återställas, och den återinvigdes 1977. 

Ilona Degermark, som är kyrkoherde i pastoratet, berättar att kyrkan ibland används för dop och vigslar om människor önskar det. I övrigt har man ingen verksamhet i den. Och hon är tydlig med att pastoratet inte kommer att köpa den.

- Vi har redan 16 kyrkor, så vi behöver inga fler.