– Det kan vara allt från olika fågelarter, trädväxande lavar eller kärlväxter. Knäroten är till exempel en art som gynnas av en lite halvöppen skogsmiljö, säger Ove Nystrand.
Vill gynna den biologiska mångfalden
Karlstads stift har pekat ut nya områden i sina skogar som med tiden ska brukas hyggesfritt. Skälen till det är att man vill gynna den biologiska mångfalden men även värna sociala värden.
Ove Nystrand och Tina Westlund tror dock på ett variationsrikt skogsbruk och på värdet av att pröva sig fram och testa vad som fungerar i olika bestånd. Naturvårdsåtgärder har positiva effekter för den biologiska mångfalden oavsett skogsbruksmetod och valet av metod måste enligt dem göras utifrån lokala förutsättningar.
Erfarenheten stiftet gjort hittills är att omställningen till hyggesfritt skogsbruk kan vara besvärlig, särskilt när granbarkborrarna härjar. Den torra och varma sommaren 2018 gjorde många av stiftets skogar sårbara för barkborreangrepp, som fortfarande pågår.
– Vi har stora arealer gallrade granskogar med lika stora träd. Avverkar man en del av de träden stressas de som blir kvar och risken för stormfällning och barkborreangrepp ökar, säger Tina Westlund.
En kombination av olika strategier för skogarna
Vi går vidare och ser exempel på granar som dött barkborredöden när vi fortsätter från den förevisade luckhuggningen, vidare över soldränkt snö och mossa. Det gäller att hänga med i svängarna, det är skogsvana människor som visar vägen. Snart får vi se exempel på plockhuggning, en annan hyggesfri skogsbruksmetod. Enstaka träd har plockats här och där vilket skapat mini-luckor och en öppnare skogskänsla.
Almarskogen är ett exempel på ett av stiftets bestånd, med viss åldersvariation och tallinslag, där man gjort bedömningen att hyggesfritt skogsbruk fungerar. Frågan är hur omställningen till en mer varierad skog där de hyggesfria metoderna passar bra ska gå till i bestånden med mer enahanda granskog. Planerna för de nya hyggesfria skogarna är inte fastställda än, men det blir antagligen en kombination av olika strategier. På vissa platser kanske man avvaktar med åtgärder och på andra kan det bli kalhygge för att sedan starta ett bestånd med åldersspridning i nästa generation.
Lena Frändberg