Stiftet och bolaget överens - byborna får bredband

Markägare ska ersättas vid nedgrävning av exempelvis fiberkablar. Foto: Getty

Strängnäs stift och det kommunala bredbandsbolaget Gästabudstaden kom inte överens om ersättningen för nedgrävning av fiberkablar. Ett tiotal hushåll i byn Aspa riskerade därför att bli utan bredband. Efter en het debatt på sociala medier och i lokalpressen är parterna nu överens.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Markägare ska ersättas vid nedgrävning av exempelvis fiberkablar. Foto: Getty

– Det kom helt plötsligt. Det betyder mycket, särskilt för min fru som är egen företagare och för dottern, som ofta är ute på nätet, säger Aspabon John Wallin till Sörmlands Nyheter efter beskedet om uppgörelsen.

Ett tiotal hushåll i byn som ligger ett par mil norr om Nyköping, trodde att de skulle bli utan bredband. Det kommunala Gästabudstaden tyckte att Strängnäs stifts krav på så kallad intrångsersättning för att gräva på kyrkans mark var för högt.

– Vi hoppas att fibern kan vara på plats till hösten, säger tillförordande vd:n för Gästabudstaden Johan Kraft.

Enligt SN ska kyrkan ursprungligen ha velat ha 18 kronor per grävd löpmeter – därefter gick de ner till 12 kronor. Detta ska Gästabuden ha avvisat och menade att statliga markägare ersatts med fyra kronor löpmetern.

– Den här marken ägs av alla som tillhör Svenska kyrkan. Avkastningen ska gå till att sköta medeltida kyrkor, och tak och se till att det blir skottat och sånt. Då är det klart att vi ska förvalta våra tillgångar så att alla får del av dem på bästa sätt. Men vi ska inte sätta några överpriser, sade biskop Johan Dalman till tidningen i mars.

– Det är ingen ideell verksamhet de sysslar med, de vill göra sina pengar.

Hur mycket slutbudet landade på vill inte bolaget berätta – men säger att det är ”en högst rimlig uppgörelse”.

– Vi har kommit till en överenskommelse och det är vi glada för, säger Petra Odén, förvaltare för jordbruks- och skogsfastigheterna i Strängnäs stift.

Strängnäs stift har tidigare varit indragen i en uppmärksammad konflikt om nedgrävning av fiberkablar på kyrkans mark vilket Kyrkans Tidning skivit om tidigare. Det gällde i Näshulta, söder om Eskilstuna. Då fick de 900 i byn bredband först efter att församlingen gick in med 150 000 kronor.