– En löneservice ska väl vara till för kunderna, inte för att löntagare ska få sämre villkor. Det blir heller ingen harmonisering om inte alla stift säger upp de lokala avtalen, säger Oskar Johnsson.
Han tycker det är synd att årsarbetstiden försvinner.
– Jag tror det blir en stor omställning för organisationen att påbörja schemaläggning. Det passar inte riktigt den här flexibla organisationen.
Varför kom ni inte överens?
– Arbetsgivaren ville ta bort den kompensation som finns i avtalet. Vi hade andra förslag på ersättning, arbetsgivaren hade bara ett. De ville ge ett engångsbelopp för de fem semesterdagarna. Det tyckte vi var för dåligt.
"Tuff omställning med fast arbetstid"
Enligt Oskar Johnsson hade facken kunnat tänka sig lösningar som innebar en långsammare infasning av ett nytt avtal. Mats Bergenbrant, ombudsman på Akademikerförbundet SSR som organiserar sex medlemmar på stiftskansliet, håller med om att det kan bli en tuff omställning för de anställda att plötsligt behöva arbete med ett fast arbetstidsschema.
– Försämringar är alltid jobbiga, folk blir missnöjda. Det är naturligt. Vill man teckna ett nytt avtal som har sämre villkor så blir det inte populärt.
Olika förutsättningar
Solverig Ininbergs säger att hon hoppas på att nya förhandlingar om nytt lokalt avtal kan komma till stånd längre fram.
– Jag kallar det för en tråkig loop att vi måste gå den här vägen. När vi har gjort arbetet på kansliet utgår jag från att arbetsgivaren ska framkomma med ett förslag på nytt lokalt avtal till facken.
Hon påpekar att alla stift nu är inne i processen att se över sina avtal. I några stift har det varit okomplicerat, för där saknades ersättningar som fem extra semesterdagar.
– Det hela handlar om harmonisering så att man kan minimera administrationen. Men när man börjar titta på det måste man också ställa frågan om det är rimligt att stift och nationell nivå inte ska arbeta utifrån likartade förutsättningar som församlingarna, säger Solveig Ininbergs.