Stödet till trossamfund byter myndighet

Myndigheten för stöd till trossamfund ska upphöra och dess uppgifter tas över av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, föreslår regeringen.  

Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) ska försvinna och verksamheten ska utföras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Det föreslår regeringen i budgetpropositionen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Myndigheten för stöd till trossamfund ska upphöra och dess uppgifter tas över av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, föreslår regeringen.  

Som ett led i ambitionen att effektivisera statsförvaltningen vill regeringen minska antalet myndigheter. Regeringen har föreslagit att tio namngivna myndigeter ska slås samman till fem. Ett av förslagen var att låta de arbetsuppgifter som Myndigheten för stöd till trossamfund utfört inordnas under Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Center för trossamfundsfrågor

Regeringen anser att befintlig kompetens och verksamhet inom trossamfundsområdet behöver värnas, exempelvis genom att ett center för trossamfundsfrågor bildas. Regeringen vill att organisationsförändringen ska ske senast den 1 januari 2026.

– SST fyller en jätteviktigt funktion i att fördela medlen till de bidragsberättigade trossamfunden och att öka förståelsen för trossamfund gentemot det offentliga och allmänheten. Den kompetensen är viktig att den inte går förlorad. Men vi har ingen synpunkt på hur regeringen löser det organisatoriskt, säger Karin Sarja, chef för avdelningen för kyrkoliv på kyrkokansliet.

Fakta: Stöd till trossamfund

Myndigheten för stöd till trossamfund fördelar stöd till 24 trossamfund som under 2022 betjänade knappt 850 000 personer, och till samverkansorgan. Det statliga stödet var under 2023 drygt 80 miljoner kronor. 

De fem största statsbidragsberättigade trossamfunden var: 

Romersk-katolska kyrkan
Pingströrelsen
Equmeniakyrkan
Förenade islamiska föreningar i Sverige 
Evangeliska fosterlandsstiftelsen (EFS)