– Undersökningen pekar på många allvarliga saker. Bland annat att flera prästvigda kvinnor upplevt särbehandling och oönskade händelser. Den visar också att rutinerna för hur man anmäler inte är tillräckligt kända, säger Ingrid Vad Nilsen, direktör i Den norske kirkens kirkeråd, som motsvarar Svenska kyrkans kyrkostyrelse.
Det är första gången som norska kyrkan har genomfört den här undersökningen. 78 procent av de prästvigda kvinnorna i kyrkan deltog.
Runt en av fem uppgav att en syn på prästvigda kvinnor som skiljer sig från den på prästvigda män leder till krävande medarbetarförhållanden och att de inte blir behandlade på, eller lyssnade till, på samma sätt som manliga kollegor.
En av sex upplever att det finns en förväntan på präster som är kvinnor att ta på sig arbetsuppgifter som manliga kollegor är mindre intresserade av.
En av fyra uppgav att de fått obehagliga kommentarer om ålder och utseende. Häften av de som upplevt oönskade händelser har inte anmält. Två av fem prästvigda kvinnor vet inte hur man anmäler.
Undersökningen visar även på positiva saker. 80 procent av prästvigda kvinnor upplever jämställdhet i norska kyrkan. 90 procent upplever att de har en relation till chefer som är jämställd manliga kollegors relation till chefer, och att de har samma ramvillkor som manliga kollegor.
– Det är bra att många upplever jämställdhet, men det är allvarligt att inte alla gör det, och det finns stora variationer mellan stiften, säger Ingrid Vad Nilsen.
I Nidaros stift upplever 40 procent av dem som svarat att de varit med om oönskade händelser för att de är kvinnor och präster. I Nord-Hålogaland och Møre är siffran omkring 25 procent. I Nidaros stift svarade även 32 procent att de inte känner sig lika respekterade som manliga kollegor. I Oslo är siffran 23 procent och i Stavanger 6. Svarsfrekvensen skiljer sig även åt mellan stiften.
Varför genomfördes undersökningen för första gången nu?
– Bakgrunden är att flera prästvigda kvinnor har trätt fram med sina berättelser om negativa erfarenheter. Som ansvarig arbetsgivare har vi då en skyldighet att följa upp. Första steget var att inhämta kunskap genom den här undersökningen. Nu kommer vi att följa upp med åtgärder.
Nu håller en koordineringsgrupp på att bildas, som ska följa upp rapporten. Den leds av biskopsmötets ordförande Olav Fykse Tveit och Ingrid Vad Nilsen.
– Alla chefer ska göras medvetna om sitt ansvar genom ett utbildningsprogram om diskrimineringslagstiftning. Dessutom ska kirkerådet inrätta ett nytt digitalt anmälningssystem, som ska säkerställa uppföljning av alla inkomna ärenden.
– Anmälningsrutinerna ska göras bättre kända. I september kommer även kirkerådet att behandla ett ärende om flera åtgärder för att främja jämställdhet, mångfald och inkludering i norska kyrkan, säger Ingrid Vad Nilsen.