Stora frågor i fokus under generalförsamlingen i Karlsruhe

Sofia Camnerin, Sveriges kristna råds generalsekreterare, är avgående ledamot i centralkommittén

En av många gudstjänster under generalförsamlingens möte i Karlsruhe, Tyskland. Sofia Camnerin är Sveriges kristna råds generalsekreterare. Foto: Jonatan Sverker

När fyratusen människor från kyrkor i hela världen möts under Kyrkornas världsråds generalförsamling i Tyskland är det med en vilja att förändra världen. Antirasism, klimatfrågan och fred i Mellanöstern är frågor som diskuteras.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Sofia Camnerin, Sveriges kristna råds generalsekreterare, är avgående ledamot i centralkommittén

En av många gudstjänster under generalförsamlingens möte i Karlsruhe, Tyskland. Sofia Camnerin är Sveriges kristna råds generalsekreterare. Foto: Jonatan Sverker

Trots att det hunnit bli september ligger högsommarvärmen kvar över Karlsruhe i sydvästra Tyskland. Under platanerna på konferensområdet sitter människor från hela världen vid borden, de pratar och skrattar.

Det är Kyrkornas världsråds generalförsamling som pågår, den första sedan Busan i Sydkorea 2013,och hit till Karlsruhe har det kommit närmare fyratusen deltagare för att samtala, fira gudstjänst och fatta beslut som kan få konsekvenser för stora delar av kristenheten.

Viktigt dokument om ekumeniken ska antas

Ett av de viktigaste besluten under generalförsamlingen handlar just om enhet och ekumenik. Det enhetsdokument som ska antas handlar om själva kärnan i det ekumeniska arbetet. Sofia Camnerin, Sveriges kristna råds generalsekreterare, är avgående ledamot i centralkommittén.

- Många frågor kommer nära under generalförsamlingen. Klimatkrisen och hungersnöden är sådant som faktiskt berör människor, säger Sofia Camnerin. Foto: Jonatan Sverker

Hon tycker att texten som tagits fram av denna generalförsamling är särskilt angelägen. Dokumentet kommer antagligen att översättas till svenska, och hon tror att det kommer att påverka arbetet inom Sveriges kristna råd.

- Det är otroligt starkt och vackert, och annorlunda formulerat. Det är präglat av att vi befinner precis efter en pandemi, mitt uppe i ett krig, och i ett avgörande läge. Vilken är då vår kallelse och är innehållet i den enhet vi hela tiden pratar om. Jo, det är kärlek, säger hon.

Stigande hav och hungersnöd kommer nära

Sofia Camnerin tycker att många frågor kommer nära under generalförsamlingen. Klimatkrisen och hungersnöden är sådant som faktiskt berör människor.
- När vi pratar om en fråga i stora plenum så kan någon från Oceanien säga att så här mycket har vattnet på vår ö redan stigit. I den hemgrupp vi har är en biskop från Sydsudan med, som kan berätta om torkan och den akuta hungersnöden, säger hon.