"Stora klimatvinster med förenklad valsedelsdistribution"

Till slut fick ett förslag om enhetsvalsedlar stöd av kyrkomötet. Motioner om att förändra valsedlarnas utformning har lagts åtminstone sedan 2007. Foto: Mikael M. Johansson

Kyrkomötet sa ja till en enklare distribution av valsedlar och till att utreda införande av en enhetsvalsedel i kyrkovalen. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Till slut fick ett förslag om enhetsvalsedlar stöd av kyrkomötet. Motioner om att förändra valsedlarnas utformning har lagts åtminstone sedan 2007. Foto: Mikael M. Johansson

Organisationsutskottet behandlade flera motioner i sitt betänkande om valfrågor. En av motionerna - motion 66 - samlade undertecknare från tio nomineringsgrupper och föreslog samlad distribution av alla valsedlar som trycks via kyrkostyrelsen, från tryckeri till respektive valnämnd för vidare distribution till vallokalerna.

I en annan motion, motion 97 skriven av Victor Ramström, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, föreslogs att ett införande av en gemensam enhetsvalsedel för val till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomöte ska utredas. Två motioner från Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige hade liknande förslag.

Vill avslå

Utskottet förordade avslag på alla motionerna. Det ville invänta en redan pågående utredning om valsedelsdistribution och det inte lägga ett större ansvar på valnämnderna. Enhetsvalsedlar skulle skilja sig markant åt från valsedlarnas i de allmänna valen och utskottet ville inte minska igenkänningsfaktorn. Det är en inställning som kyrkans demokratiutredning förde fram 2006 och som utskottet sedan dess hållit fast vid när frågan om enhetliga valsedlar behandlats.

Men kyrkomötet var positivt till en förenklad valsedelsdistribution och biföll förslaget i motion 66 med 149 röster för och 80 emot. 5 ledamöter avstod. Också förslaget att utreda en gemensam enhetsvalsedel fick stöd av kyrkomötet med 125 röster för ja och 109 för nej. 

– Det känns självklart att bifalla dessa motioner och gå framåt i en fråga som jag tror är lite större än vad vi kan tänka oss, sa Robert Fredriksson, Sverigedemokraterna. 

Såg det som missad möjlighet att invänta staten

Han tyckte att det är angeläget att utreda införande av enhetlig valsedel. Att vänta tills staten eventuellt gör samma sak för de allmänna valen är att missa en möjlighet att öka intresset för kyrkovalet, menade han. 

Många uttryckte likt Robert Fredriksson att det inte finns någon anledning att vänta på en statlig utredning. 

– Det är viktigt att väljaren känner igen sig i valprocessen och att utformningen av valsedlarna i kyrkovalet inte markant skiljer sig från de valsedlar som används i de allmänna valen, sa Ulf Bjereld, Socialdemokraterna. 

Han företrädde organisationsutskottet som alltså villa avslå motionerna. 

Ville undvika onödiga transporter

I motionen om distribution föreslogs att valsedlar i framtiden ska skickas direkt från tryckeri till respektive valnämnd. I dag kör varje nomineringsgrupperna samma rundor i stiften för att lämna valsedlarna till valnämnderna. 

Utskottet pekade på att det just nu pågår en utredning om att stiftet ska ta över ansvaret för distributionen av valsedlar och att det inte är lämpligt att påbörja en ny utredning samtidigt som en annan pågår. 

Men kyrkomötet var positiv till en förenklad valsedelsdistribution och beslutet att säga ja till förslaget följdes av applåder och glada utrop i plenum.  

En majoritet av de som talade för en förändrad valsedelsdistribution betonade att förändringen skulle vara i linje med Svenska kyrkans färdplan för klimatet och målet att bli klimatneutral. 

"Behöver ta gemensamt ansvar"

– Som ni vet har vi många nomineringsgrupper, Det blir en stor mängd transporter, övervägande del biltransport. Valsedelskartongerna är tunga och det är svårt att ta dem på cykeln eller bussen hur gärna man än skulle vilja, sa Olle Reichenberg, Borgerligt alternativ och fortsatte: 

– Låt inte vikten av att möta klimatutmaningen stanna vid fagert tal. Ta möjligheten att göra något som minskar vår klimatpåverkan och utsläppen av fossila bränslen.

Ellen Skånberg, Vänstern i Svenska kyrkan, framhöll också att det är en viktig demokratifråga, då distributionen kan vara svår och betungande för små nomineringsgrupper som inte har stöd från något kansli. 

–  Vi behöver ta gemensamt ansvar, sa hon.
 

HÄR hittar du fler artiklar om kyrkomötet 2023