Staten Israel ser Jerusalem som sin huvudstad, men på grund av att stadens status inte är reglerad i något fredsavtal har nästan alla länder valt att placera sina ambassader i Tel Aviv. När president Donald Trump bröt mot den normen och 2018 flyttade den amerikanska ambassaden väckte det stor uppmärksamhet.
Kyrkoledare kritiska till flytt
Med Liz Truss som premiärminister kan Storbritannien bli det andra europeiska land efter Kosovo som får en ambassad i Jerusalem. Liz Truss har beskrivits som den mest Israelvänliga premiärministern i Storbritanniens historia, och det var när hon mötte sin israeliske motsvarighet Yair Lapid som hon avslöjade att hon övervägde en flytt.
Ett sådant ställningstagande skulle välkomnas av den israeliska ledningen, men oroar många andra. Tidskriften Signum citerar i en artikel ett gemensamt uttalande som gjorts av kyrkoledare i Jerusalem: ”I stället för att lägga värdefulla statliga resurser på en sådan kontraproduktiv strävan uppmanar vi den brittiska premiärministern och hennes regering att i stället fördubbla sina diplomatiska ansträngningar på att stödja att man återupptar förhandlingarna mellan Israel och den palestinska myndigheten.”
Kyrkoledarna menar att en flytt spelar Israel i händerna, då det bidrar till att acceptera den israeliska annekteringen av östra Jerusalem.
Justin Welby vill först se fredsavtal
Även den anglikanske ärkebiskopen Justin Welby är kritisk. Han säger i ett uttalande att han är oroad över de möjliga följderna av att flytta den brittiska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem, innan man har uppnått en förhandlingslösning mellan palestinier och israeler.
Även palestinska politiska ledare har uttryckt skarp kritik, och företrädare för Gulfstaterna har varnat att ett sådant beslut kan skada försöken att teckna frihandelsavtal mellan Storbritannien och regionen.
När USA placerade sin ambassad i Jerusalem ledde det till en våg av sammanstötningar mellan palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor.