Som Kyrkans Tidning rapporterade i förra numret, har personal i församlingar och pastorat köpts ut för 155 miljoner kronor under de senaste fem åren. Av de ekonomiska enheter som besvarade KT:s enkät är Lunds pastorat den som har köpt ut flest anställda.
Lunds mest uppmärksammade utköp är det av domprost Kerstin Hesslefors Persson 2016. Hon fick två årslöner, vilket kostade Lunds pastorat två miljoner kronor. Dessutom har en kyrkogårdschef och ytterligare fem anställda slutat med avtal, på initiativ av arbetsgivaren, under åren 2015–2017. Totalkostnaden är 6,7 miljoner kronor, enligt pastoratet.
Kyrkorådets ordförande då som nu heter Lennart Prytz (S). Så här förklarar han de många utköpen:
– En del är tillfälligheter. En del har att göra med pastoratsbildningen, att vi då såg över organisationen, säger han.
Enligt Prytz fanns det oåtgärdade och långvariga personalproblem i församlingarna som nu ingår i pastoratet.
– En del av personerna erbjöds avgångsvederlag. Några trivdes inte med sitt arbete, i ett par av fallen blev de berörda glada över förändringen.
Var det värt pengarna?
– Ja, svarar Lennart Prytz, utan tvekan.
– Tjänster som inte fungerar kostar pengar, det blir snabbt miljoner. Och i en större organisation kan man jobba mera aktivt med personalfrågor.
Lennart Prytz tror att antalet utköp ökar för att stora pastorat har haft en mer aktiv personalpolitik än tidigare mindre enheter haft var för sig.
– De som har haft personalansvar i mindre församlingar har suttit i beroendeställning. Då tar man så stor hänsyn till varandra och avstår från att fatta beslut.
Med en krympande ekonomi tror Lennart Prytz att personalfrågorna får större betydelse.
– Vi kan inte öka antalet anställda framöver. Ju färre vi har, desto bättre måste de fungera.
Bo Sandahl är domprost sedan 2017. Alla sju utköpen inträffade innan han tillträdde som domprost. Men därefter har både kanslichef och HR-chef slutat. Därför blir Kyrkans Tidning hänvisad till Sandahl för kommentarer.
– Det var ett antal HR-ärenden som inte hade hanterats. I något fall innebar det en tidigare pension, säger han
Totalt kostade utköpen 6,7 miljoner. Är det en försvarbar hantering av kyrkans pengar?
– Det är en sista utväg. Det händer i alla verksamheter. Jag tror att kyrkan är ganska skonad jämfört med regioner och kommuner. Men det är beklagligt och det får vi analysera i grunden.
Bo Sandahl säger att han förstår att medlemmar är besvikna.
– Det är inte så vi ska använda våra pengar. Jag tror ändå att de som agerat har gjort det på ett ansvarigt sätt och sett till det som varit bäst för kyrkan.
Niklas Lång är kyrkoherde i Solna församling. Där har fem utköp skett mellan åren 2012 och 2019. Han har bara varit kyrkoherde under ett.
– Jag vill inte kommentera enskilda fall. På ett sätt är det alltid ett misslyckande att köpa ut, men det kan vara den minst dåliga lösningen ibland, säger han.