"Samhället ska få uppleva vad kyrkomusiken är"

Som en del av kyrkomusiksymposium 2022 spelade Carl Adam Landström och Nadja Eriksson orgel och sjöng för Uppsalas invånare under fredagseftermiddagen. Mindre bilder: Marit Torkelson, projektledare och Hans Davidsson, konstnärlig ledare. Foto: Marcus Gustafsson

400 deltagare samlades i Uppsala för kyrkomusiksymposium. De utbytte erfarenheter och fick uppleva musiken genom klassisk psalmsång, nyskriven performance och sövande Bach. 

Vart fjärde år ordnas ett nationellt kyrkomusiksymposium. I helgen, 16 – 18 september, stod Uppsala värd för fjärde gången. 

Temat för årets kyrkomusiksymposium var “Kyrkan som klangbotten”.

– I Johannesevangliet står det “I begynnelse var ordet”. Men egentligen är det musiska uttrycket äldre än vad talet är. Därför pratar vi om en klangbotten. Det är bottenplattan för liv, helt enkelt, säger Marit Torkelson, projektledare för kyrkomusiksymposium 2022. 

Performance i domkyrkan

Tankarna kring en klangbotten låg till grund för utvecklandet av en performance som pågick i Uppsala domkyrkan under både fredagen och lördagen. 

– Vi ville inte att det bara skulle vara samtal och föreläsningar när vi samlades, utan att samhället skulle få uppleva vad kyrkomusiken är. Istället för att tänka “i begynnelse var ordet”, väcktes tanken “i begynnelsen var tonen”. Vi har ett samhälle som är så centrerat kring ordet, men i kyrkan är det handling som skapar helighet, säger Hans Davidsson, konstnärlig ledare.

Musiker. sångare, dansare, videokonstnärer och bjöd in ljudskapare till en gränsöverskridande musikalisk och visuell upplevelse i domkyrkan.  Foto: Marcus Gustafsson

Musik från alla tider kombineras

Drygt 20 musiker medverkade i domkyrkan. Det spelades orgel, trumpet, cembalo och nyckelharpa. Det var sång och dans. Vissa stycken och hållpunkter var planerade, men performance är en konstform som sker i nuet, förklarar Hans Davidsson. 

Om någon spontant börjar spela en slinga folkmusik, lyssnar resten av musikerna in och anpassar sig. Musiken kom från alla hörn av domkyrkans stora kyrkorum, varierade i tempo och volym och var från alla tidsepoker. 

– En vanligt dag här så är det mest turistbrus och ingen lyssnar. Men egentligen finns klangen där om man bara lägger örat mot stenen och lyssnar. Då hör man musiken från alla tider, säger Hans Davidsson. 

Kyrkomusiken är så oerhört viktigt som en kontaktyta ut mot samhället, det är ofta öppningen in i kyrkorummet och in i de existentiella frågorna, säger Marit Torkelsson

 Foto: Marcus Gustafsson

Somna till Bach

Kyrkomusiksymposiet hade inte bara programpunkter i domkyrkan. I kyrkolokaler runt om i centrala Uppsala samlades man för konserter, föreläsningar och seminarium.  

Skolklasser bjöds in till att bygga do-orgel, en pedagogisk mini-variant av en orgel. Kyrkomusikstudenter från musikhögskolor i hela landet spelade maratonkonsert. En programpunkt hade namnet “Go Bach to sleep”, och var en stund för den som ville slappna av och kanske till och med somna i kyrkbänken. 

Psalmsång i fokus

Under lördagen låg fokus på att lyfta psalmsången och Marit Torkelson såg fram emot en sing-a-long och samtal kring hur man ska få det “att dåna” i kyrkan. 

– Det är en utmaning för oss att få psalmsången att leva vidare eftersom färre och färre människor sjunger. Hur vi skapar en bra arena för den gemensamma sången, som är ett sätt att skapa delaktighet i gudstjänsten? Det är en utmaning och behöver lyftas, inte bara för att det är lustfyllt, utan för att det är ett sätt att gestalta gudstjänst, säger hon. 

Karl Peter Eriksson, en av sångarna i domkyrkan. Foto: Marcus Gustafsson

Ungefär 400 personer, som på olika sätt arbetar med kyrkomusik, var anmälda till kyrkomusiksymposiet. Konserter och annat som hölls i de större kyrkorna var dessutom öppna för allmänheten. 

En ingång till existentiella frågor

Marit Torkelson vill genom kyrkomusiksymposiet lyfta att kyrkomusiken inte bara är viktig för kyrkans eget musikliv, utan också har varit en första ingång i kör- eller instrumentundervisning för många av Sveriges invånare.  

– Kyrkomusiken är så oerhört viktigt som en kontaktyta ut mot samhället, det är ofta öppningen in i kyrkorummet och in i de existentiella frågorna. Musiken öppnar upp och därför är det viktigt att vi satsar på den verksamheten och gör den tillgänglig för många och skapar delaktighet. Kyrkan har en stor framtid i kyrkomusiken, säger Marit Torkelson.

Lukas Arvidsson spelar fiol och Torbjörn Näsbom nyckelharpa under en performace i Uppsala domkyrka, som en del av kyrkomusiksymposiet. Foto: Marcus Gustafsson

Fakta: Kyrkomusiksymposium

  • Ett nationellt kyrkomusiksymposium arrangeras i Sverige vart fjärde år 
  • Har hållits i Uppsala de senaste fyra gångerna
  • Arrangeras av Svenska kyrkan på nationell nivå i samverkan med Sensus studieförbund.
  • Andra samverkanspartners för kyrkomusiksymposium 2022 är: Uppsala domkyrkoförsamling, Svenska kyrkans utbildningsinstitut, Uppsala stift, Stockholms stift, Kyrkosångsförbundet i Stockholms stift, Föreningen Göteborgs internationella orgelakademi och Organister i framkant, St. Lars Katolska kyrka i Uppsala, Uppsala kommun, Kungliga musikaliska akademien, Uppsala universitet, Kungliga akademiska kapellet.

Taggar:

Kyrkomusik

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.