Människor har inte råd att äta sig mätta: "Inte värdigt ett land som Sverige"

Diakon Linus Hermansson och Princesse Blanche Terlegård

Diakon Linus Hermansson och Princesse Blanche Terlegård förbereder de matkassar som ska delas ut till behövande. I Bergsjön är behoven stora året om. Foto: Jonatan Sverker

Inför julen ringlar en lång kö till matutdelningen i Bergsjöns kyrka. Men behoven är lika stora året om. "Det här handlar inte om att få guldkant till julen, utan om en konstant matfattigdom", säger diakon Linus Hermansson.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Diakoni Diakon
Diakon Linus Hermansson och Princesse Blanche Terlegård

Diakon Linus Hermansson och Princesse Blanche Terlegård förbereder de matkassar som ska delas ut till behövande. I Bergsjön är behoven stora året om. Foto: Jonatan Sverker

I blå Ikeakassar sorteras maten så att alla ska få ungefär lika mycket. Det går ändå inte att dela upp de skänkta matvarorna helt rättvist, somliga vill ha vegetariskt, andra äter inte fläskkött. Och de flesta som kommer hit önskar sig basvaror som olja och ris, men det som skänks kan vara smoothies och räksallader. För det 60-tal personer som kommer hit kan mathjälpen i Bergsjöns kyrka i Göteborg ändå betyda att man själv och ens familj slipper gå hungriga.

En ökad efterfrågan i och med inflationen

Varje onsdag kommer det människor hit som kan vara asylsökande, EU-migranter eller människor med låg pension eller bidrag som inte räcker till. I kyrkan för man inte statistik, men Linus Hermansson, som är diakon i Bergsjön och Hjällbo, upp­lever att trycket har ökat när matpriserna har skenat.

– Det som händer nu är speciellt, och det finns ingen som har riktig överblick över det som sker, säger han.

Mathjälpen i Bergsjöns kyrka i Göteborg

För att göra uppdelningen av maten så rättvis som möjligt sorteras den i stora kassar. Foto: Jonatan Sverker

Han står vid sorteringsbordet, där det ligger en halvt öppnad chokladadventskalender, som ett tecken på den annalkande hög­tiden. Medan många församlingar gör satsningar just inför jul, så bistår församlingen i Bergsjön med mat året om.

– En del kan nog ha bilden av att vi arbetar med att ge folk guldkant på tillvaron. Men det är inte alls så vi upplever det, det ligger inte på nivån att få något extra till jul, utan det handlar om människors grundläggande behov.

"Inte värdigt ett land som Sverige"

Han hänvisar till undersökningar som visar att matfattigdomen ökar i Sverige. Siffrorna varierar mellan olika mätningar, men det kan röra sig om flera procent av befolkningen som inte har råd att äta sig mätta eller att äta näringsriktig mat.

– Det är inte värdigt ett land som Sverige. Ofta rör det sig om osynliggjorda människor, som samhället knappt erkänner att de finns. Det är också vanligt att skuldbelägga dem, som att ­problemen skulle bero på att de röker eller ger mat till husdjur. Men jag har träffat hundratals och kan intyga att det inte är ­därför som man går hungrig, ­säger han.

Linus Hermansson tycker att det är statens och kommunens ansvar att se till att alla i Sverige kan äta sig mätta. Samtidigt vill han inte stänga dörren när nödställda knackar på.

– Om vi i civilsamhället går in och delar ut mat så backar samhället än mer från sitt ansvar, det vet vi från forskningen. Samtidigt är det svårt när människor kommer hit och är hungriga att inte erbjuda hjälp, säger han.

Har bjudit in politiker till samtal om utsattheten

Tillsammans med Göteborgs stift bedriver nu församlingar ett arbete för att politiker ska få upp ögonen för problemen och agera. Biskop Susanne Rappman har bjudit in politiker från alla partier för samtal om utsattheten i staden.

– Det verkar finnas en vilja bland alla partier för att komma tillrätta med detta. Och det finns definitivt resurser i Göteborg för att klara det, för det rör sig i ett samhällsperspektiv om relativt små kostnader, säger Linus Hermansson.

 Linus Hermansson

"En del kan nog ha bilden av att vi arbetar med att ge folk guldkant på tillvaron. Men det är inte alls så vi upplever det, det ligger inte på nivån att få något extra till jul, utan det handlar om människors grundläggande behov", säger Linus Hermansson.

 Foto: Jonatan Sverker

Fakta: Fattigdom i Sverige 2021

  • Drygt 3 procent av personer 16 år och äldre i materiell och social fattigdom: cirka 300 000 personer.
  • 10,3 procent av utrikes födda levde i fattigdom, jämfört med 1,5 procent av personer födda i landet.
  • Utrikes födda som inte har råd att laga måltid med kött, kyckling, fisk eller vegetariskt alternativ varannan dag: 4,6 procent. Inrikes födda:1 procent.

Källa SCB