Han står vid sorteringsbordet, där det ligger en halvt öppnad chokladadventskalender, som ett tecken på den annalkande högtiden. Medan många församlingar gör satsningar just inför jul, så bistår församlingen i Bergsjön med mat året om.
– En del kan nog ha bilden av att vi arbetar med att ge folk guldkant på tillvaron. Men det är inte alls så vi upplever det, det ligger inte på nivån att få något extra till jul, utan det handlar om människors grundläggande behov.
"Inte värdigt ett land som Sverige"
Han hänvisar till undersökningar som visar att matfattigdomen ökar i Sverige. Siffrorna varierar mellan olika mätningar, men det kan röra sig om flera procent av befolkningen som inte har råd att äta sig mätta eller att äta näringsriktig mat.
– Det är inte värdigt ett land som Sverige. Ofta rör det sig om osynliggjorda människor, som samhället knappt erkänner att de finns. Det är också vanligt att skuldbelägga dem, som att problemen skulle bero på att de röker eller ger mat till husdjur. Men jag har träffat hundratals och kan intyga att det inte är därför som man går hungrig, säger han.
Linus Hermansson tycker att det är statens och kommunens ansvar att se till att alla i Sverige kan äta sig mätta. Samtidigt vill han inte stänga dörren när nödställda knackar på.
– Om vi i civilsamhället går in och delar ut mat så backar samhället än mer från sitt ansvar, det vet vi från forskningen. Samtidigt är det svårt när människor kommer hit och är hungriga att inte erbjuda hjälp, säger han.
Har bjudit in politiker till samtal om utsattheten
Tillsammans med Göteborgs stift bedriver nu församlingar ett arbete för att politiker ska få upp ögonen för problemen och agera. Biskop Susanne Rappman har bjudit in politiker från alla partier för samtal om utsattheten i staden.
– Det verkar finnas en vilja bland alla partier för att komma tillrätta med detta. Och det finns definitivt resurser i Göteborg för att klara det, för det rör sig i ett samhällsperspektiv om relativt små kostnader, säger Linus Hermansson.