Trakthyggen eller hyggesfritt
Den absolut största andelen av kyrkans skog brukas genom trakthyggesbruk som innebär att alla träd på ett område huggs ner samtidigt och skapar ett kalhygge. På mindre områden testas hyggesfria metoder med syfte att skydda biologisk mångfald.
– Om skog med höga naturvärden kalavverkas innebär det att livsmiljön för många arter som lever där försvinner och de får mycket svårare att klara sig. När det uppstår stora områden där arterna inte kan röra sig blir de fast på vissa platser och det kan ta hundratals år innan de kan återetablera sig, säger Naturskyddsföreningens Johanna Sandahl.
– Vi har en hemläxa att göra där jag tänker att Svenska kyrkan skulle kunna gå före. Det handlar om att ställa om till ett varierat skogsbruk som utgår från den aktuella platsen. Är det torrt, vått, lövskog eller barrskog som kommer naturligt? Efterlikna det.
Anneli Kihlstrand förklarar att det finns historiska orsaker till att kyrkan och övrig svensk skogsindustri framför allt använder trakthyggesbruk.
– Det har varit en etablerad metod i Sverige sedan mitten av förra seklet. Det är den mest lönsamma metoden som utvecklats och blivit den dominerande. Alla 13 prästlönetillgångar jobbar med olika projekt och deltar i forskning kring bland annat olika avverkningsmetoder. Men man måste ha respekt för tidshorisonten i skogsbruket, ska man göra på ett nytt sätt går det inte så fort att ändra, säger Anneli Kihlstrand.
Hur mycket skulle ekonomin påverkas om hela kyrkans skogsbruk blev hyggesfritt?
– Om man går in och gör något annat i de skogar som i dag är avsedda för trakthyggesbruk så kan det säkert vara ett lönsamhetstapp på 25–30 procent. Men i vissa skogar kan man nog, beroende på hur marknaden ser ut för grövre timmer, nå en liknande lönsamhet som i dag. Men man behöver inte kasta sig över helt i andra diket och köra enbart hyggesfritt. Det bästa är att hitta rätt brukningsmetod för rätt plats och att ha en större variation av metoder.